Vše se seběhlo měsíc před Janovými osmnáctými narozeninami. Když tehdy přišel za kamarády k řece, dozvěděl se, že se jeden z nich začal topit. On se jako jediný rozhodl jít mu na pomoc. „Bohužel si před tím neodložil ani oblečení, ani těžké boty," popisuje matka Hana Varvařovská. Přesto se mu podařilo bezvládné tělo tonoucího dostat ke břehu a podat jej ostatním.

„Syn byl zřejmě značně vyčerpaný, upadl na znak a vzhledem k tomu, že se mu kolem bot omotaly vlasce a různá tráva, neměl již sílu se postavit a prudká voda ho odnesla," popisuje okolnosti smutné události Varvařovská.

Pod hladinou Jan zůstal dlouhých deset minut, prožil klinickou smrt. I přesto se jej záchranářům podařilo oživit. „První prognózy byly strašné. Pokud to vůbec přežije, zřejmě bude přežívat pouze napojen na přístrojích," říká matka, která věřila ve zlepšení, denně byla v nemocnici a na syna mluvila.

Díky podpoře rodiny a obrovské vůli žít se Varvařovský po několika letech lékařské péče a rehabilitací vrátil alespoň částečně k normálnímu životu. Stále však nemůže chodit a má špatnou koordinaci pohybu rukou. Déletrvající nedostatek kyslíku mu způsobil trvalé poškození mozku. Jízda na mechanickém vozíku, který momentálně má, je pro něj náročná. Stále jej proto musí doprovázet někdo z rodiny. Žádost o elektrický vozík, který by mu pomohl, pojišťovna i přes doporučení lékařů opakovaně zamítla.

Na koupi potřebného vozíku musejí kurýři Misse vybrat 160 tisíc korun.

Kurýra, který na zvolenou adresu doveze dárkový certifikát, je možné i dnes objednat na telefonních čísel 220 400 020 a 603 688 620. Missi svou aktivní účastí v roli jezdců podpoří zpěvák David Koller, moderátorka Lucie Výborná, režisér Jan Svěrák či plzeňský herec Martin Stránský.