Letos se zapojilo téměř 400 míst. „Pořádají přednášky o zásadách zdravého životního stylu a prevenci civilizačních onemocnění, desítky knihoven připravily výstavy knih a dokumentů se zdravotní tematikou, zvou na besedy lékařské kapacity," uvedl organizátor Vít Richter z Národní knihovny ČR.

Nejbohatší nabídku akcí přichystala Knihovna města Plzně. V síti jejích poboček čeká na čtenáře například netradiční pojetí pohádky o Červené karkulce v rámci takzvaného Turné vlka vegetariána, dále dojde na veřejná čtení i besedy nad knihami s fyzioterapeutem či pasování prvňáčků na čtenáře.

Oddělení zahraničních knihoven Studijní vědecké knihovny Plzeňského kraje dnes zve na čtení pohádek pro děti od 6 do 10 let v Anglické knihovně.

Ani okolí krajské metropole však nevyjde zkrátka. V Blovicích začala soutěž o nejkrásnější záložku do knihy, Chrástečtí se mohou těšit na vyhodnocení nejaktivnějších čtenářů, burzu vyřazených knih i na středeční předčítání obyvatelům domova pro seniory. Klientům domu sociální péče budou předčítat také čtenáři z Kralovic, které čeká i výstava knih propagujících zdravý životní styl, hravá beseda o Astrid Lindgrenové a přednáška ke 150. výročí úmrtí Boženy Němcové.

Městská knihovna Nepomuk přichystala dny otevřených dveří, knihovna v Plasích zase kromě akcí a přednášek pro žáky organizuje také exkurze pro knihovníky. Podívají se do muzea v Nečtinech, muzea v Mariánské Týnici, do knihovny v Kralovicích, na manětínský zámek a do mladotické kaple.

Ve většině knihoven navíc platí takzvaná amnestie pro dlužníky. Knihy mohou vracet, aniž by se báli pokut.

Co mají vlastně knihovny společného se zdravým životním stylem? „Knihovny jsou bezpečným, klidným a kultivovaným místem setkávání lidí a jsou dostupné každému," dodává Richter s tím, že vzdělávací programy se tak mohou snadno dostat k dětem, mládeži a dospělým, majoritní společnosti i menšinám.

Zapojené knihovny

Týden knihoven se v Plzeňském kraji koná v těchto městech a obcích: Blovice, Bor, Domažlice, Horažďovice, Chrást, Janovice nad Úhlavou, Klatovy, Kolinec, Kralovice, Nepomuk, Nýrsko, Planá, Plasy, Plzeň, Radnice, Rokycany, Staňkov, Strážov, Sušice, Tachov.