Ještě 8. dubna loňského roku neměla rodina Kotýkových o Dominikovi Dočekalovi ani ponětí. Den nato však mladému motorkáři, který vážně havaroval ve Starém Plzenci, zachránila život. Teď se vídají pravidelně. „Dominika beru skoro jako syna,“ poznamenal Martin Kotýk.

S manželkou a dcerou se vraceli tehdy domů ze Šťáhlav. Protože ještě mířili na návštěvu, zvolili jinou trasu než obvykle. „Když jsme projížděli pod viaduktem, periferním viděním jsem si všiml, že u něj stojí motorka. Manželce se ale zdálo, že tam byl člověk, takže nám to nedalo a vrátili jsme se zpátky,“ vyprávěl Martin.

POLICISTA TACHOVSKÉHO obvodního oddělení Kamil Tylka (uprostřed) byl oceněn titulem Gentleman silnic. V březnu poskytl pomoc po autohavárii těžce zraněné ženě
Policista zachraňoval životy. Vysloužil si titul Gentleman silnic

Neblahé tušení se vyplnilo. Devatenáctiletý řidič se škrtil na popruhu vlastní přilby. Zatímco Martin okamžitě volal záchranku, jeho žena Zuzana mladíkovi poskytovala první pomoc. Zapojila se také dcera Julie, která běžela zjistit přesnou adresu k nejbližšímu domu. Potom si partneři fungující jako sehraný tým prohodili role. Helma totiž nešla zraněnému sundat z hlavy. „Vzpomněl jsem si, že v autě vozím nůž. K popruhu se ovšem nešlo dostat. Bál jsem se, že mu ublížím. Když ale přestal dýchat, riskl jsem to. Odštípl jsem klip, dostal se ke kovové přezce, která povolila a praskla. Po pár vteřinách začal zase dýchat,“ vylíčil dramatické okamžiky.

Motorkáře pak odvezli záchranáři do nemocnice. „Strašně jsem se potom klepala. Skoro týden jsem nemohla jíst. Naštěstí máme souseda doktora, který zjistil, že Dominik bude v pořádku,“ řekla dvanáctiletá Julie.

Tím ale příběh nekončí. Dominik se svými rodiči a sourozenci přijel Kotýkovým osobně poděkovat. Martin pak dokonce mladíka zaměstnal v bezpečnostní firmě, již vlastní.

Martin v březnu získal od hejtmana medaili a deset tisíc korun. Peníze si ale nenechal pro sebe. Daroval je krajské záchrance, která za ně koupila dva ruční dýchací přístroje. V úterý dostal on a jeho manželka další ocenění – Gentleman silnic. „Hluboce si toho vážím. Největší ocenění ovšem pro mě je, že Dominik žije a je zdravý,“ uzavřel.

Nehoda osobního a nákladního auta mezi Horní Lukavicí a Přešticemi
Nehoda zastavila provoz na silnici z Plzně na Klatovy