„Cyklojízda je především setkáním pro lidi, kteří si myslí, že kolo do města patří jako rovnoprávný dopravní prostředek," vysvětluje účel akce, která se v tomto týdnu uskuteční také v Praze, Brně, Ostravě či Ústí nad Labem, Petr Vaněk z pořádající iniciativy Plzeň na kole.

Účast na společné projížďce centrem města prostřednictvím facebookových stránek přislíbilo přes dvě stovky lidí, zváni jsou ale všichni, kdo rádi po městě na kole jezdí, nebo by jezdili, pokud by k tomu měli lepší podmínky.

Cílem cyklojízdy je tak zároveň upozornit na překážky, s nimiž se lidé na kolech v Plzni potýkají. Jsou to především nenavazující cyklostezky v centru města či chybějící stojany na hlavním vlakovém a autobusovém nádraží nebo v centru města. Podle cykloprůvodkyně Radky Žákové, která se problematikou cyklistiky v Plzni dlouhodobě zabývá, by bylo v centru města potřeba doplnit 50 stojanů.

Sama Žáková však uznává, že takové množství by pro město znamenalo nemalou investici. „Jeden kvalitní stojan stojí pět tisíc korun," říká cykloprůvodkyně s tím, že Plzni chybí i úschovna kol na místech, jako je třeba vlakové nádraží. Například lidé dojíždějící do města za prací by tak mohli po příjezdu do Plzně nasednout na kolo a po městě se už pohybovat na něm.

„V mnoha místech by také podle zákona mohly být jednosměrné komunikace zpřístupněny pro cyklisty v obou směrech. Ani to se ale příliš neděje," uvádí Vaněk další řešení, které by cyklistům usnadnilo jízdu po městě.

Ještě před zahájením samotné vyjížďky tak zástupci iniciativy přítomným představí výzvu na podporu městské cyklistiky, jež je adresována vedení města. „Jsme přesvědčeni, že Plzeň ani zdaleka nevyužívá potenciálu, který v cyklistické dopravě skrývá," doplňuje členka iniciativy Lucie Hemrová.

Právě srovnání s tím, jaké podmínky kolařům vytvořila vyspělá evropská města nabízí výstava Plzeň jede s Evropou, jež je do pátku k vidění v mázhausu plzeňské radnice.

Velká cyklojízda

- začátek dnes v 17 hodin u Andělíčka na náměstí Republiky
- akce je určena pro všechny, kdo už na kole po městě jezdí, i pro ty, kdo se sami do městského provozu bojí vyjet
- trasa: nám. Republiky – Rooseveltova ul. – Rondel – Klatovská ul. – Americká ul. – Šumavská ul. – U Prazdroje – Pražská – nám. Republiky, celkem 6 km
- s sebou: zvonky, trumpety, píšťalky a jiná rámusidla
- akce je řádně nahlášená a má souhlas všech příslušných úřadů
- organizátoři odhadují účast 250 cyklistů a koloběžkářů