V odvolání, které musí zaslat do 10. července, zároveň zmiňují obavy z ohrožení statiky domů, ve kterých bydlí.

„Na místě, kde mají domy vyrůst, jsou betonové protiletecké kryty. Obáváme se, že při jejich odstraňování může opravdu dojít k porušení statiky. Ve stavebním povolení o tomto problému není ani zmínka,“ připomíná Hana Machtová z občanského sdružení Berlín.

Jedna z investorek plánované výstavby Jana Čechová ale říká, že obavy obyvatel z okolí jsou zbytečné. „Podzemní chodba je pouze pod domem číslo dva, navíc je v dostatečné vzdálenosti od dalších domů. Obyvatelé Berlína se opravdu nemusejí ničeho obávat,“ uklidňuje Jana Čechová.

„Mám pocit, že město stále více upřednostňuje zájmy soukromých investorů před zájmy obyvatel,“ stěžuje si Hana Machtová. Podle „Berlíňanů“ by se na pozemku hodila spíš parková úprava.

„Ale v územním plánu není park, počítá se tady s bydlením, rozhodně nic neporušujeme. Zároveň počítáme s rozsáhlou výsadbou zeleně,“ snaží se mírnit napětí investorka Čechová.

Náměstek primátora Jiří Uhlík se staví k stížnostem obyvatel starých domů velice rezervovaně. „Vždyť oni nejsou ani majetelé bytů, jsou zatím pouze nájemci. A v územním plánu možnost výstavby domů je, takže je nyní pouze na investorovi, aby splnil všechny podmínky, které jsou na něho kladeny,“ deklaruje názor města Uhlík.

Tři vila domy nabídnou 27 bytů velikosti 2+1 a 4+1. Domy budou čtyřpodlažní s jedním podzemním podlažím pro parkování aut. Investor vybuduje parkovací místa vedle domů, ta budou veřejná. „Věřím, že po prázdninách se už bude moct začít stavět a po roce se do nových bytů nastěhují první majitelé,“ dodává Čechová.

Připomínky půjdou ke stavebně–správnímu odboru magistrátu. Teprve potom nabude stavební povolení právní moci.