Chystáte se o jarních prázdninách vzít děti na výlet autem? Pak vězte, že je na to nejlepší čas. V České republice je nyní totiž nejlevnější palivo za posledních šest let. Pohonné hmoty zlevňují kvůli snižování cen ropy na trzích, podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka bude tento trend pokračovat i nadále.

„Pokles průměrných cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic bude nadále pokračovat. V nejbližších sedmi dnech by opět měla více klesnout cena nafty, a to až 
o 25 haléřů. U benzinu by pokles cen měl být mírnější," uvedl Tomčiak.

Klesající tendence cen benzinu a nafty je pozorovatelná již několik měsíců za sebou. Ještě loni v létě nebyl problém zaplatit za plnou nádrž o několik set korun více. Za poklesem je zlevňování ropy, jejíž ceny od počátku roku ztrácejí přes 25 procent.

„Cenu ropy aktuálně tlačí dolů zrušení sankcí vůči Íránu, který by měl v nejbližších týdnech zvýšit svoji těžbu 
o minimálně 0,5 milionu barelů ropy denně. Taktéž se bude snažit prodat rozsáhlé zásoby ropy uložené v tankerech," dodal analytik.

Důvod k radosti ale nemusí mít pouze řidiči, kteří 
o prázdninách vyrazí někam se svými ratolestmi. Na nižších cenách vydělají i ti, kteří dojíždí do zaměstnání.

„Jezdím denně za prací do Plzně. Dojíždím autem, veřejnou dopravou by to bylo komplikované a na delší dobu. Tankuji tak dvakrát do měsíce, tak mám radost kdykoliv se povede něco ušetřit," prozradil řidič Pavel. „Zaměstnavatel mi navíc přispívá na dopravu fixní částkou, takže 
i když stejně něco musím doplácet ze svého, nestojí mě to tolik," dodal.

I když Plzeňský kraj nepatří ve srovnání k nejlevnějším, není problém najít čerpací stanice, které benzin prodávají výrazně pod průměrem. Tradičně mezi ně patří síť Tank Ono (benzin 25,50 Kč/l, nafta 22,90 Kč/l), ale také pumpy u obchodů (např. Makro – benzin 26,30 Kč/l, nafta 23,00 Kč/l). Příliš pozadu nezůstávají ani stanice Benzina (např. v Univerzitní ulici v Plzni – benzin 26,50 Kč/l, nafta 23,90 Kč/l).

Nejdražší pohonné hmoty tankují řidiči v Praze. Benzin natankují řidiči nejlevněji 
v Libereckém kraji. Cena nafty je nejnižší nadále v Pardubickém kraji.

I přes dlouhodobý pokles cen pohonných hmot v ČR se řidičům v pohraničí vyplatí tankovat v Polsku. Nižší ceny než v tuzemsku jsou po přepočtu i v Rakousku, na Slovensku je levnější nafta. Tankovat v Německu se naopak nevyplatí.