A důvod? Ekonomická krize dopadla také na nejstarší řemeslo a jeden z vyhlášených rájů prostituce v západních Čechách, Železná Ruda, začíná pomalu skomírat. Za pár let už to může být tam samá Ruda, kterou si pamatujeme z černobílých filmů, kdy byla rájem milovníků zimních sportů.

Právě v Železné Rudě bylo ještě před časem více než dvacet nevěstinců. Dnes už jich přežívá slabá polovina. „Mizí to tady rychle. Padá jeden za druhým. Co vím důvody, tak sem prostě přestali za sexem jezdit Němci. Je krize a ceny jsou stále stejně vysoké,“ řekl nám jeden z představitelů Železné Rudy, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Zavírání vykřičených domů a konec živnosti prostitutek není záležitostí jen Železné Rudy. Byznys už to zdaleka není tak výnosný jako před několika lety. To potvrzuje i jedna z žen pracujících pravděpodobně v největším plzeňském hanbinci v Husově ulici. „Dělám to už šest let. Dřív jsem si vydělala tak osmdesát tisíc za měsíc, dneska je to méně. Přišla jsem zhruba o třetinu zisku. Je to vidět, že lidi nemají peníze. Teď už chodí hlavně cizinci, ale i těch ubývá,“ řekla nám devětadvacetiletá žena, která se představila jako Tamara.

Možná tak jediným místem, kde prostituce v regionu vzkvétá, je proslulá Domažlická třída. V kteroukoliv denní dobu za hranicemi města, u benziny směrem na dálnici D5, stojí několik lehkých žen. „Strážníci na Rokycanskou jezdí na kontrolu denně, a to v denních i nočních hodinách. Za loňský rok bylo na tomto místě provedeno více než devět set padesát kontrol, při kterých strážníci uložili přes sto pokut. Pokutujeme nejen prostitutku, ale také jejich zákazníky. Můžeme říci, že se v tomto případě skutečně jedná o problém,“ řekla nám mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

Podle ní se i na tomto místě v poslední době počet prostitutek snížil.