Lídr TOP 09 Karel Naxera se totiž v úterý domluvil na povolební spolupráci s ČSSD, ODS a KDU-ČSL. „Rozdělení postů v radě vyřešíme příští týden v úterý," uvedl kandidát na starostu Karel Naxera.

Čtrnáctibodový volební program strany, který visí na facebookové stránce Přeštice volí Karla, se má stát základem nové čtyřkoalice. Mimo jiné se chce zasadit o efektivnější čerpání peněz z dotačních programů, prosadit výstavbu vyhřívaného bazénu, zvýšit bezpečnost ve městě nebo zahájit přípravu projektové dokumentace na kanalizaci v Přešticích-Zastávce. Koalice by měla pokračovat v zahájené rekonstrukci areálu Klubu českých turistů na břehu Úhlavy a také zvelebování bývalého areálu ZD Kbel.

TOP 09 souhlasí s kontroverzní výstavbou haly společnosti IACG na zpracování plastů pro automobilový průmysl. „Vítáme, že investora nemuselo vyhledávat město, ale naopak, že investor přišel za Přešticemi. Zaměstná stovky lidí," pochvaloval Naxera.

Nechtěl komentovat, jestli Petr Fornouz (ODS), kterého před sedmi lety policie přistihla za volantem s téměř dvěma promile alkoholu v krvi, obsadí funkci místostarosty. Jenže Fornouz jako bývalý starosta patří v budoucí koalici mezi matadory. „Lidé z vítězné TOP 09 jsou novými tvářemi, nikdy nepracovaly v komunální politice," kritizoval nezkušenost zastupitelů za TOP 09 den po volbách dosluhující starosta Kmoch.

Naxera zase včera Kmochovi vzkázal, že na zasedáních zastupitelstva nebyl v obraze a působil nerozhodně.

Volební kampaň byla v Přešticích vskutku vyostřená. Podle Kmocha TOP 09 všechno kritizovala, ale už neříkala, jak věci napravit.

„V programu strana měla přípravu protipovodňových opatření nebo že vyřeší koupání. My to ale řešíme také," konstatoval Kmoch a odmítl, že by za jeho vedení nemělo město koncepci.

Dosluhující starosta se kritice podivoval i z toho důvodu, že TOP 09 měla v radě Richarda Bastla. Ten v letošních volbách už nekandidoval.

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že v končící radě jsou ČSSD a KDU-ČSL, které budou tvořit novou koalici. „Hlavní je personální změna," vysvětlil Naxera.