Dá se bez nadsázky říct, že spolu s cisterciáckým klášterem je Velká louka dalším známým symbolem Plas.

Areál znají návštěvníci pouťových zábav, tradičních Brutusů, velkých rockových festivalů, přehlídek koní, sportovci i studenti… V posledních letech ovšem svůj vyhlášený lesk poněkud ztratil.

Město dokonce uvažovalo o velké rekonstrukci pódia i jeho zázemí, nechalo zpracovat velkorysou vizualizaci a vloni ji zveřejnilo, nicméně podle starosty Zdeňka Hanzlíčka u tohoto návrhu zůstane. Rekonstrukce by se nevyplatila. „Je to můj názor a také názor několika dalších zastupitelů. Taková rekonstrukce by byla velmi nákladná a neodpovídala by tomu, jak se areál využívá," řekl starosta.

Padající stropy, chybějící šatna, sociální zařízení a k tomu stále méně kultury 

Kulturní referentka Veronika Kalivodová dodala, že budova za pódiem na Velké louce je zchátralá: „Padají stropy, chybí třeba oddělená šatna pro účinkující stejně jako sociální zařízení," popsala a dodala, že s kulturou na Velké louce to letos opravdu nebude slavné. „O víkendu se konal majáles, dříve dvoudenní pouťový program bude jednodenní, Brutus bude také jen jednou," vyjmenovala.

Kromě zmíněných akcí bude Velká louka hostit už jen srpnovou přehlídku koní a zářijový Baroko maraton. „To je opravdu vše," potvrdila Veronika Kalivodová.

Starosta Zdeněk Hanzlíček nicméně dodal, že na opravy Velké louky dojde. „Bude to určitě v menším měřítku, a ne letos, nejdříve v roce 2017," řekl s tím, že obyvatelé by si úpravy Velké louky přáli, což potvrdilo i loňské dotazníkové šetření zaměřené na kulturu. Lidé by kromě rekonstrukce pódia a restaurace uvítali i lepší osvětlení nebo přístupové cesty.

V záloze jsou další místa 

Podle starosty má teď město několik dalších míst, kde lze kulturu pořádat. „Jedno vzniklo u kašny mezi klášterem a Centrem stavitelského dědictví, letos se tam bude konat část pouťového programu, a dobře spolupracujeme s Národním technickým muzeem, které Centrum provozuje, a můžeme tedy využívat i tamní sály," konstatoval Hanzlíček.

Už na podzim čeká rekonstrukce plaské kino Střela, pro něž se teď už téměř nevyplatí pořizovat filmy. „Po rekonstrukci bude nejen promítat, ale poslouží také jako velký sál pro 350 lidí. Bohužel tedy práce potrvají rok a po tu dobu nebudeme mít kde pořádat například divadelní představení. Na rozdíl od přednášek by se pro ně sály Centra stavitelského dědictví nehodily," dodala Veronika Kalivodová.