Podle ředitele ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Milana Javorského vyfasovali nepoctiví hospodští pokutu, takzvaně formou příkazu na místě, která může dosáhnout výše až pět tisíc korun.

„Třicet procent všech závad bylo právě kvůli nedodržení správné míry. I když musím dodat, že více než piva se tyto prohřešky týkaly nalévání tvrdého alkoholu,“ uvedl ředitel Javorský. Podle něj si pivaři většinou správnou míru ohlídají sami. U oblíbených „štamprliček“, které výčepní nalévají do skleniček nejrůznějších tvarů, však host pozná správnou míru jen stěží. „Právě k tomu slouží cejchovaná měřidla, která musí mít každý provozovatel restauračního zařízení k dispozici. A také musí na požádání zákazníkovi nápoj přeměřit,“ dodává Javorský.

Od začátku letošního roku provedli inspektoři ČOI v restauračních zařízeních v Plzeňském a Karlovarském kraji celkem 210 kontrol.