Obec nechala rybník v roce 2009 odbahnit a po několika letech se v něm zase dalo koupat. Jenomže vloni v srpnu se na jeho hladině začal objevovat okřehek. Dnes vodní rostlina plave po celé ploše a rybník připomíná spíše špenátové pole než příjemné místo ke koupání.

„Rekonstrukce vyšla na šest milionů korun a teď se v něm nedá koupat. Těšili jsme se, že rybník bude konečně ke koupání," zlobil se Vít Roušal z Občanského sdružení Vrčeň s tím, že ve velkých vedrech koupaliště přilákalo až padesát lidí.

Starosta Vrčeně Petr Mašek přiznává, že rybník vypadá nevábně a je potřeba s tím něco dělat. Jenomže prvního ledna 2012 ho obec pronajala Českému rybářskému svazu z Nepomuku. „V nájemní smlouvě ale je, že údržba břehů a odstraňování okřehku má probíhat průběžně. Dosud však od rybářů nikdo nezavolal, že přijde posekat trávu u hráze nebo zlikvidovat okřehek," sdělil Mašek.

Také občanské sdružení Vrčeň vloni na podzim usilovalo o pronájem rybníka. „Hlavním cílem naší žádosti je zachování čistého rybníka pro koupání," psalo se tehdy na webu sdružení.

Obec dala přednost rybářům z Nepomuku. „Měli ho pronajatý do konce roku 2008, pak jsme vypověděli nájemní smlouvu kvůli dotaci na rekonstrukci rybníka. Hlavní důvod, proč se zastupitelstvo rozhodlo znovu pronajmout rybník rybářům, byl závazek, že do konce června předloží provozní a manipulační řád rybníka," sdělil Mašek s tím, že ani ten nepomučtí rybáři zatím nedodali, což by mohlo vést až k ukončení nájemní smlouvy.

Podle starosty se okřehek v rybníku drží kvůli horší propustnosti při odtoku vody pod stavidlem. „Přepad z rybníka do blízkého potoka tvoří hustý nepropustný rošt, abychom zadržovaly nepořádek – klacky nebo petlahve a u výpustě by se to mělo likvidovat. Kvůli tomu pak nemůže okřehek odplout," vysvětlil starosta.

Dalším z důvodů je to, že pět let po kolaudaci smí být v rybníku omezený počet ryb. „Je to nařízení Agentury ochrany přírody a krajiny. První rok od kolaudace se nesmí vysadit žádná ryba a další čtyři roky pouze omezené množství. Až tam budou ryby, tak budou požírat okřehek už v zárodku," konstatoval Mašek.