Prvním tipem z Knihovny města Plzně je román Dívka, která ztratila budoucnost od Barbory Walterové–Benešové. Hlavní hrdinkou je africká dívka Kehko, která se jen těžko vyrovnává s problémy způsobenými zvykáním si na novou kulturu a neznámé prostředí. Navíc stále čelí démonům z minulosti. Pomůže jí její bolest překonat všechny překážky?

Detektivní román Ještě není konec od Michala Sýkory se stal předlohou seriálu Detektivové od Nejsvětější trojice. Policejní komisařka Výrová se znovu zabývá brutální vraždou z roku 1987. Díky Haně, která ve svých dvanácti letech hrůznému činu přihlížela, dojde k tomu, že tehdejší vyšetřovatelé udělali mnoho chyb. Je potřeba najít skutečného pachatele činu, který Haně zničil život a rozvrátil prominentní rodinu.

Pro společné čtení dospělých a malých dětí je určena knížka od Amelie Benn s názvem O malém kůzlátku. Rozvíjí dětskou představivost a dodává chuť k dalšímu čtení. Brzy se má na statku narodit kůzlátko a děti už se nemohou dočkat. Jaké to vlastně je, žít na statku?

Jediný v republice dostupný exemplář životopisu známého francouzského prezidenta od Philipa Shorta je k dostání ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje. Mitterrand: a study in ambiguity vypráví příběh Françoise Mitterranda, odbojáře proti nacistům, pak přívržence vichistického režimu, sjednotitele francouzské levice a nejdéle sloužícího prezidenta Francie. Jeho život byl vše, jen ne nuda…

Čtenáři si mohou vypůjčit i knihu Krajiny srdce, jejímiž editory jsou Václav Cílek, Ivo Dostál a Václav Štěpánek. Obsahuje pohledy na českou krajinu od více než sedmdesáti autorů a fotografie dvaceti fotografů, které spojuje láska k zemi. Jak říká v úvodu Václav Cílek, krajinu je důležité milovat, protože jen taková prospívá.

Posledním dnešním tipem je Češi: 1977: jak z rock'n'rollu vznikla Charta 77 od Pavla Kosatíka. Ten v dalším pokračování komiksové série zabývající se českou historií ukazuje procitání lidské svobody v normalizačním Československu. Po procesu se skupinou The Plastic People of the Universe, který přitahoval zájem veřejnosti, totiž vznikla myšlenka Charty 77.

Dan Straka