Podle vedoucího ekonomického a organizačního odboru obvodu Heleny Müllerové tyto školky nahlásily celkem 14 volných míst. „Šest volných míst je v 25. mateřské škole v Ruské ulici, stejný počet nabízí ještě 89. mateřská škola v Habrové ulici. Dvě místa najdou podle posledních zpráv rodiče ve 31. mateřské škole ve Spojovací ulici,“ upřesňuje informace o volné kapacitě Müllerová s tím, že rodiče se mohou obrátit na zřizovatele nebo přímo na ředitelku školy.

„Teď si vyzvedla přihlášku jedna maminka, která se svými dětmi volná místa nejspíš zaplní. Na přelomu září a října se nám ale kvůli stěhování nejspíš jedno až dvě místa znovu uvolní,“ vysvětluje aktuální situaci ředitelka 31. mateřské školy ve Spojovací ulici Irena Petrášová.

Počty dětí v mateřských školách se v průběhu září ještě mění, předškoláci často migrují z jedné školky do druhé. Správní řád přitom jasně určuje, že rodiče mohou přihlásit své dítko pouze do jedné školky, rodiče to však často nedodržují. „Nám správní řád nic dobrého nepřinesl. Akorát znamená nárůst administrativy,“ stěžuje si Petrášová.

Konečné počty dětí ve školkách se budou odevzdávat až 30. září, to by měla být situace už konsolidovanější.