17,4 milionu voličů podpořilo ve čtvrtečním referendu odchod Británie z Evropské unie. Podle konečných výsledků se pro brexit vyjádřilo 51,89 procenta voličů. Pro setrvání se vyslovilo 16,1 milionu hlasujících.

Příznivce brexitu již brzy nad ránem označily za vítěze televize BBC, Sky News a ITV. Stanice Sky News uvedla, že v konečném výsledku očekává vítězství brexitu s 16,76 milionem hlasů. BBC předpokládá, že brexit bude mít celkovou podporu 52 procent.

Evropská unie podle DPA stojí před největší krizí ve své historii, pokud se výsledek potvrdí. Premiér David Cameron brzy po ránu oznámil, že své funkci skončí.

Co na výsledky brexitu říkají čtenáři Deníku?

Jiří Pospíšil, europoslanec: Jiří Pospíšil je přesvědčen, že brexit Evropskou unii oslabí. "Radost bude mít Putin a Rusko a také posílí populistické strany v Evropě. Česká republika ztrácí spojence v EU, byli jsme s Brity podobně rezervovaní k některým příliš proevropským návrhům v Bruselu," říká plzeňský politik. Teď je podle něj prostor na to, aby se vyjednaly podmínky výhodné pro obě strany. Nejde přitom jen o pracovní trh či trh s výrobky, ale třeba i o studenty. "Povinností českých politiků je nyní dohodnout, aby Češi mohli v Británii bez omezení studovat a pracovat. Může se samozřejmě stát, že po dvou letech Británie vystoupit bez dohody, což by hodně poznamenalo trh kvůli clu. Například automobilový průmysl, který se ČR týká hodně, by byl zatížen 15procentním clem," upozornil europoslanec Pospíšil.

Tomáš Kacerovský, Chudenice na Klatovsku, student teritoriálních studií Univerzity Karlovy: Předvídat to, co bude brexit znamenat, je velmi těžké, Británie se vydává cestou, kterou ještě žádná země před nimi.
Budou zde jak krátkodobé, tak dlouhodobé dopady. Krátkodobé budou nejspíše ve formě propadajícího se kurzu libry a propadem investic, právě díky nejistému kroku do neznáma. Důležitější je však fakt, že Británie si bude muset vyjednat s EU obrovské množství smluv, aby s ní mohla obchodovat atd. Pokud se vydá cestou Švýcarska a Norska, tedy státy, které pro brexit orientovaní politici označují jako vzory, bude nakonec Británie dodržovat velkou většinu evropských pravidel, bez možnosti je jakýmkoli způsobem dál ovlivňovat. Také její geopolitická vyjednávací pozice bude slabší než kdyby byla člen EU. Pro Evropu to může znamenat mnoho věcí. Osobně očekávám větší hegemonii Německa a nárůst populistických stran všude po Evropě," vyjádřil se mladík, který má za sebou rok studia na Northampton College v Anglii.

Senátor Jan Látka (ČSSD): "Výsledek referenda není výhodou pro nikoho. Pro mě to až tak velké překvapení není, i když jsem si přál, aby Británie zůstala v EU. Myslím, že toho budou Britové v budoucnu litovat. Výsledek nejvíc poškodí právě Velkou Británii, ale samozřejmě i unii. Může to být začátek odstředivých tendencí v Evropě, už jsme slyšeli podobné ohlasy v Holandsku," upozornil domažlický senátor Jan Látka. "Je to určité memento pro Brusel, aby se zamyslel nad svým přístupem zejména k menším státům, protože zatím způsob řízení je spíše direktivnějšího charakteru," říká Látka. Toto rozhodnutí podle něj také zhorší podmínky asi 50 tisíc Čechů žijících a pracujících v Anglii.

"Změní se zřejmě podmínky na tamním pracovním trhu a v jejich sociálním systému," odhaduje senátor. "Výsledku napomohla migrační krize. Populisté využili strachu občanů a navíc používali i nepravdivé údaje, například o podmínkách, které mají britští rybáři v rámci unie a o mnohém dalším.Je to příliš čerstvé, všechny důsledky, které vystoupení Británie přinese, ještě ani nelze odhadnout. I když jsem vůči Evropské unii kritický, myslím si, že když se unijní projekt rozjel, měl by pokračovat, protože určitě má smysl," uzavírá senátor Látka.

Iva Kolářová, Chudenice na Klatovsku: „Jsem z toho docela zklamaná, abych se přiznala, protože jsem pořád věřila, že Británie nevystoupí. Já jsem tam žila a pracovala šest let. Nyní už tam nebude tak jednoduché přijet a najít si práci, začít tam bydlet. Proto mě to mrzí, protože jsem pořád občas přemýšleli s manželem, že bychom se tam vrátili, ale teď už to bude složitější. Podle mě se propadne i kurz libry, takže už to nebude pro Čechy tak lukrativní. Hlavně si myslím, že se zavede pracovní povolení jako bylo před vstupem, a nebude to tak jednoduché jako víza," řekla k situaci Kolářová.

Andrea Kalčíková, Domažlice, bývalá au pair:" Před lety jsem dělala au pair ve Skotku a byla to pro mě jedna z nejlepších zkušeností v mém životě. Je to něco, co by měl každý mladý člověk zažít a v rámci Evropské unie je poměrně snadné cestovat a pracovat v jiných zemích a pomáhají tomu i různé evropské programy," říká Andrea Kalčíková z Domažlic. "To všechno teď, co se týče Británie, nejspíše zmizí a já lituji studenty a každého, na koho teď nebude v Británii čekat otevřená náruč, ale zeď. A jak znám Skoty, tak ti jsou teď nejspíš hodně naštvaní, protože chtěli zůstat v Evropě. Nedivila bych se, kdyby chtěli zopakovat referendum o samostatnosti.

Veronika Kotišová, Klatovy, v Anglii žije dva roky: „Dnešním ránem nejen já, ale Britové, které mám okolo sebe, byli v šoku. Nikdo do poslední chvíle ani netušil, že by opravdu hlasování dopadlo pro vystoupení. Na BBC a v dalších zprávách jsou rozporuplné spekulace, co to pro Británii a pro migranty znamená, nikdo netuší, vše jsou prozatím jen spekulace. Další otázkou je, jestli vláda vůbec schválí vystoupení. Já jsem samozřejmě doufala, že Británie s odstoupením jen straší. A co to pro nás do budoucna znamená? Určitě komplikace v zaměstnanosti, ještě opravdu nevím, jak si Británie poradí a ošetří to legislativně, ale myslím si, že nic se nejí tak horké, jak se uvaří. Stále doufám, že to byl "zápřah" na lidi, kteří jsou na sociálních dávkách, kriminálníci, nepřizpůsobiví a stát jen vycucávají protože, jak je známo, Anglie má velice dobrý sociální systém. Osobně si myslím, že nás, kteří poctivě pracujeme, odvádíme daně, se nějaké extremní změny, navíc vyhoštění, absolutně netýká. Ale samozřejmě bude v budoucnu vízová povinnost, což bude určitou komplikací. Co mě momentálně spíše děsí je kurz libry, který míří děsivě dolů," řekla Kotišová.