VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinaři netuší, co pijí. Někteří restauratéři to před nimi tají

Plzeň - Víte, jaké víno pijete? Máte na to právo. Jen restauratéři v Plzni to stále netuší. Vyplývá to alespoň z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Problém měla polovina kontrolovaných restaurací nižších cenových kategorií.

11.9.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Objednanou lahev vína přímo před vámi otevřou většinou jen v dražších restauracích. Podobné je to i při míchání vinného střiku přímo před očima hosta.

„V průběhu měsíců června a srpna letošního roku jsme v Plzni kontrovali restaurace a zaměřili jsme se právě na povinnost mísit vinný střik před kupujícím. Ve vyšší cenové kategorii vyhovělo pět ze šesti restaurací, a v té nižší cenové skupině už ale pouze polovina kontrolovaných,“ řekl ředitel inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Plzni Václav Krliš. Kvůli neuspokojivým výsledkům bude podle něj inspekce v kontrolách pokračovat.

Restauratéři mají povinnost mísit víno ve vinný střik pouze v přítomnosti kupujícího hosta a taktéž jsou povinni otevírat objednanou lahev vína pouze před očima spotřebitele. Obě tyto povinnosti jsou stanovené zákonem o vinohradnictví a vinařství a měl by je znát každý provozovatel restauračního zařízení či baru.

„Naši hosté to nevyžadují, tak před nimi většinou otevírám pouze šampaňské,“ řekl Deníku majitel jednoho z plzeňských barů, který si kvůli možným problémům ale nepřál uvést jméno ani název podniku. Také u něj dostane host vinný střik rovnou namíchaný.

„Když jdu do hospody, tak mi snad nikdy nepřinesli nenamíchaný střik. Vždycky jsem to už měl namíchané a je pravda, že se pokaždé síla alkoholu lišila. Někde to šidí a jinde zase vůbec. Poznám to podle chuti. Aby mi někdo střik namíchal přede mnou, tak to se mi stalo jen v Praze v hotelové restauraci,“ řekl Deníku Plzeňan Karel Pluk.

Přesto mají inspektoři pro vinaře v Plzni alespoň jednu dobrou zprávu. Při kontrole se nesetkali s tím, že by v restauraci připravili střik z jiného vína, než bylo psáno v nápojovém lístku.

„Určitě by se hospody měly více kontrolovat, nikdo nechce být šizený, když dneska všechno stojí tolik,“ podotkl zákazník jedné z plzeňských restaurací Jan Drozd.

Autor: Lucie Pelanová

11.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Dívka odešla na nákup. Domů se už nevrátila

Sobotní hádka dvou bezdomovců na Roudné skončila vraždou. Pachatel se po hrůzném činu šel udat. Skončil ve vazbě
5

Muž obviněný z vraždy skončil ve vazbě

Povedlo se, Chříč otevře školu

Chříč – Pivoňka bude děti vzdělávat pomocí metody Montessori.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Muž obtěžoval ženu. Policie ho hledala i vrtulníkem

Plzeň - V pondělí večer probíhala v okolí boleveckých rybníků rozsáhlá pátrací akce.  

Hladovou vydru prozradil pes

Příšov – Zvláště chráněné zvíře se zatoulalo do Příšova.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení