Současná generace podle některých pedagogů nemá vypěstovaný příliš silný vztah ke sportu. „Učím třicet let. Na začátku mého působení děti víc běhaly venku a byly šikovnější. Teď spíš využívají moderní technologie a tráví čas na internetu," podotkla Jitka Přibková, jež působí na prvním stupni 14. základní školy Plzeň.

Právě na této vzdělávací instituci začali loni v září s Hodinou pohybu navíc, na niž se zapsalo zhruba 60 zájemců. „Děti jsou rozdělené do tří skupin podle třídy. Letos se jich přihlásilo dokonce ještě víc než minulý rok. Chtěla jsem třeťáky, které jsem měla na starosti, seznámit s jednotlivými disciplínami především zábavnou formou," vysvětlila Přibková. A meziroční srovnání dovedností jejích svěřenců? „Pokrok je určitě znát. Děti se naučily lépe manipulovat s míčem, hlavně při fotbale a volejbale," doplnila.

Dobrou zkušenost s projektem mají rovněž na devítiletce ve Starém Plzenci. „Je dobře připravený. Kluci i holky jsou v neustálém pohybu a mají z něj radost, což je nejdůležitější," sdělila učitelka tělocviku Irena Holoubková. Přibližně 70 nováčků si vyzkoušelo fotbal, házenou, basketbal, odbíjenou, ragby i hokej. „Zlepšili se v koordinaci a pohybu," pochválila školáky pedagožka.

Jednou ze žákyň, jež pravidelně navštěvuje Hodinu pohybu navíc, je třeťačka Natálie Mikyšková. „Snažíme se celkem dost sportovat, takže jsme dceru přihlásili. Výhodou je, že si děti vyzkoušejí od každého trochu. Navíc nemusíme nikam dojíždět, protože je to v rámci družiny," řekla matka Hana.

Ke změně se rozhodli rovněž ve Městě Touškov. I tady se odborníci setkávají s nedostatkem fyzické aktivity u dětí. „Zjednodušeně by se dalo říct, že existují dvě skupiny. První nemá nastavený přirozený vztah k pohybu. Chybí jí návyky z rodiny. Druhou méně početnou část tvoří hyperaktivní jedinci, kteří zase potřebují více činností," nastínila ředitelka tamější školy Dagmar Mezerová.

Už dříve se snažila navyšovat počet hodin tělocviku. Když se dozvěděla o ministerské výzvě, uvítala ji a loni se k ní připojila. „Vzali jsme i ty, kteří do družiny nechodí. Celkem se jedná o čtyřicet žáků. Myslím si, že dvě hodiny týdně, které jsou předepsány povinně, je nebaví tolik jako herní odpoledne v družině. Velkou roli hraje i skutečnost, že učitelé pojímají náplň každé lekce velmi kreativně," uzavřela Mezerová.

Kvůli zhoršující se obratnosti některých školáků přidají pohyb též v Chotěšově. „Podle mého názoru jsou děti líné a neobratné. Nemají příliš o pohyb zájem. Někdy se vymlouvají, záměrně zapomínají cvičební úbor nebo nosí často omluvenky. Nabízíme asi 17 kroužků, z toho třetinu tvoří sportovní kroužky. Z 270 žáků, kteří k nám chodí, je zapsáno pouhých 50," zdůraznil ředitel František Halada.

Od novinky si slibuje především zlepšení stávající situace. „Máme proškolené dva tělocvikáře, jeden z nich má i trenérskou kvalifikaci. Teď ještě čekáme na další informace, abychom mohli akci spustit," konstatoval ředitel.