VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vězňům na talíři chybí jen vdolky

Plzeň - Jak se jí za mřížemi plzeňské věznice? Na pověstný chléb a vodu zapomeňte. Možná byste se divili, jak si, alespoň podle jídelníčku, trestanci debužírují. Snídají koblihy, obědvají třeba segedínský guláš nebo výpečky se špenátem, večeří azu po tatarsku a dostávají i ovoce.

7.7.2010 3
SDÍLEJ:

Obědy v porodnici Fakultní nemocnice Plzeň roznáší i sestřička Jana HolečkováFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

Jejich jídelníček je zcela v pořádku také podle názoru odbornice na výživu, která zhodnotila celé týdenní menu. Může se tak směle rovnat stravě ve školní jídelně nebo nemocnici. I jídelníčky z těchto zařízení Deník zkoumal.

„Věznice má pestrý jídelníček s denním příjmem ovoce a zeleniny, zastoupeny jsou i ryby, uzeniny a sladké pečivo. Pokud jsou jídla dávkována podle obvyklých norem, nelze jídelníčku nic vytknout. Dokonce si dovoluji posoudit, že kdyby se ubrala klasická česká jídla na úkor ryb, objevila by se vyšší frekvence nespokojenosti se stravou. Mám totiž zkušenosti z doby po revoluci, kdy jsem dohlížela na skladbu jídelníčků právě ve věznici na Borech,“ říká vedoucí nutriční terapeutka oddělení klinické dietologie Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kreuzbergová.

Vězňům by dopřála i další laskominy. „V jídelníčku by se mohla objevit i hlavní jídla typu masová polévka a lívance nebo vdolky se smetanou. Speciálně tyto kombinace byly oblíbené,“ podotýká Kreuzbergová.

Kromě věznice nás také zajímalo, jak se dnes stravují děti a školáci. „Vypůjčili“ jsme si proto jídelníček i ze ZŠ a MŠ v Tyršově ulici v Plzni–Černicích. Při pohledu na něj se nejeden čtenář vrátí do dětských let. V jídelníčku nechybí třeba chléb s medovou pomazánkou, kakao, pórková polévka nebo těstoviny s mákem. „Je to standardní jídelníček. K jeho vylepšení by měla být denně podána minimálně jedna porce ovoce a jedna porce zeleniny a zpestřen výběr polévek. Velmi pochvalně hodnotím zajímavé spektrum pomazánek,“ říká Kreuzbergová.

A co jedí pacienti plzeňské fakultní nemocnice? Ráno mají většinou na výběr čaj, kávu nebo mléko. Snídají rohlíky se sýrem, sladké šátečky nebo makovky. Obědvají například pečené kuře, hovězí guláš nebo smažený řízek s bramborovou kaší. K večeři se podává drůbeží tlačenka, šunková pomazánka nebo třeba ochucená lučina, to vše vždy s pečivem a ovocem nebo zeleninou. „Strava v tomto jídelníčku racionální diety je poměrně dobře vyvážená, pestrá, Jedenkrát týdně je zařazena také ryba. Musím ale konstatovat, že bych si dovedla představit větší zastoupení ovoce a zeleniny. Naráží to ale na dlouhodobý problém finanční limitace, protože celodenní limit na stravu je 70 korun na pacienta, a také na potíž s velkým vracením ovoce a zeleniny ve zbytcích, což samozřejmě vnímám jako nehospodárné,“ vysvětluje Kreuzbergová.

Ať už ale vypadají jídelníčky jakkoli lákavě, je dlužno dodat, že skutečnou kvalitu jídel ocení až sami strávníci, a ti připomínají, že co je psáno na papíře, se někdy jen těžko shoduje se skutečností.

„Ve vězení jsem pobyl několik měsíců a jídlo tam bylo opravdu strašné, i přestože jídelníček jako takový vypadal celkem dobře. Když byla k obědu omáčka, byla to prostě hnědá břečka. Plavalo v ní vepřové maso, které někdy bylo i s kůží. Knedlíky nám nikdy nedávali nakrájené na plátky, Prostě do ešusu hodili jen jeden větší uříznutý kus,“ řekl Deníku muž, který si před několika lety odpykával trest ve věznici v Plzni na Borech.

Jídelníček věznice Bory

Pondělí – snídaně: chléb na celý den, čaj, rybí konzerva 1ks, citron 1ks, přídavek: dunajská klobása 1ks + ovoce 1ks, konz. kuřecí nářez 1ks, oběd: polévka zeleninová, znojemské hovězí maso, těstoviny, večeře: polévka dršťková přesnídávková, pečivo 3ks, čaj

Úterý – snídaně: chléb na celý den, čaj, párek 1ks, hořčice, přídavek: konz. drůbeží lunch meat 1ks + ovoce, oběd: polévka hrstková, sekaná pečeně, bramborová kaše, kyselá okurka, večeře: bramborový knedlík plněný, špenát dušený, čaj

Středa – snídaně: chléb na celý den, bílá káva, kobliha 2ks, přídavek : paštika masová + zelenina 1ks, oběd: polévka hovězí s rýží a hráškem, segedínský guláš, houskový knedlík, večeře: štěpánské hovězí maso, těstoviny, čaj

Čtvrtek – snídaně: chleba na celý den, čaj, sýr Zálesák 1ks, přídavek : piškotová roláda 1ks, oběd: polévka hovězí s noky, hovězí játra dušená na slanině, rýže dušená, večeře: azu po tatarsku, vařené brambory, čaj

Pátek – snídaně: chléb na celý den, čaj, salám pařížský, zelenina 1ks, přídavek: konz. dračí tousty 1ks + ovoce 1ks, konz. kuřecí maso ve vlastní šťávě 1ks, oběd: polévka zelná, špekáček 1ks, čočka na kyselo, okurka sterilovaná
večeře: omáčka smetanová křenová, houskový knedlík, čaj

Sobota – snídaně: chléb na celý den, čaj, sýr Duko 1ks, přídavek: salám polský + ovoce 1ks, konz. kuřecí nářez 1ks, oběd: polévka hovězí s vejci, vepřová roláda po srbsku, rýže dušená, večeře: hovězí kostky na kmíně, těstoviny, ovoce, čaj

Neděle – snídaně: chléb na celý den, čaj, jogurt 1ks, pletýnka 1ks, přídavek: konz. krůtí maso ve vlastní šťávě 1ks + ovoce 1ks, oběd: polévka hovězí s rýží, vepřové výpečky, špenát dušený, vařené brambory, večeře: bramborový guláš s uzeninou, bageta 1ks, ovoce, čaj

Jídelníček FN Plzeň

Pondělí – snídaně: čaj,mléko,inst.káva,lipánek, tav.sýr troj.,rohlík 2ks, rohlík-odpol.svač., oběd: pol.bramborová,pečené kuře, dušená zelenina, brambory, večeře: sýr roláda bača, máslo,ovoce,chléb

Úterý – snídaně: čaj,inst.káva,šáteček 1ks, sýr mini tartare, 1 rohlík+1rohl.-odpol.svačina, oběd: pol.boršč,hovězí guláš, knedlík bramborový, večeře: rosolka,máslo,rajče,rohlík 2ks

Středa – snídaně: čaj,mléko, inst. káva, ovocný jogurt, makovka. 2ks,rohlík-odpol.svačina, oběd: pol.čočková,losos s pórkovou omáčkou, bramborová kaše kyselá okurka, večeře: drůbeží tlačenka 150g, hořčice, paprika,chléb

Čtvrtek – snídaně: čaj,mléko,inst.káva, tav.sýr 50g, rohlík lněný 2ks sníd., rohlík- odpol.svačina, oběd: pol.normandská, uzené maso, špenát, bram.knedlík, večeře: pomazánka šunková, máslo, ovoce, chléb

Pátek – snídaně: čaj, mléko,sýr.bulka2ks, flora 20g,rohl.-odpol.svačina, oběd: pol.krkonošská s masem, vepřové na paprice, těstoviny, večeře: lučina ochucená, máslo,rajče,chléb

Sobota – snídaně: čaj,mléko,káva,sýr plátkový 50g,máslo,rohlíky 2ks sníd.,1ks rohlík-odpol.svač., oběd: pol.italská,kuřecí smažený řízek ,bramborová kaše mast.,kyselá okurka, večeře: debrecínka100g, máslo 10g ovoce,chléb

Neděle – snídaně: čaj,mléko,káva inst.,vánočka 1/3, máslo 10g, džem, veka – odpol. svačina, oběd: pol.hovězí s rýží,vepřová pečeně s nádivkou, brambory, večeře: sýr cottage, máslo, ovoce, chléb

Jídelníček MŠ a ZŠ Tyršova Plzeň

Pondělí – přesnídávka: chléb s pomazánkou speciál, mléko, káva, čaj. oběd: hovězí polévka, těstoviny s mákem, kakao, ovoce, čaj, svačina: obložená houska, mléko, čaj

Úterý – přesnídávka: jablkový koláč, kakao, čaj, oběd: polévka zeleninová, vepřové na kmíně, brambory, čaj se šťávou, svačina: chléb s vařeným vejcem, rajče, mléko, čaj se šťávou

Středa – přesnídávka: houska s humrovou pomazánkou, mléko, čaj, zelenina, oběd: polévka pórková, francouzské brambory, okurka, čaj, svačina: chléb se sýrovou pomazánkou, koktejl, čaj

Čtvrtek – přesnídávka: chléb s medovou pomazánkou, kakao, čaj, jablko, oběd: polévka krupicová, svíčková na smetaně, knedlíky, čaj, svačina: chléb s tuňákovou pomazánkou, mléko, čaj

Pátek – přesnídávka: chléb s drožďovou pomazánkou, zelenina, mléko, čaj, oběd: polévka jarní, kuřecí rizoto se sýrem, zelenina, čaj, svačina: chléb s máslem a okurkou, mléko, čaj

Autor: Petra Petříková

7.7.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bolevecký rybník a pláž Ostende

Kvalita vody na Plzeňsku je stále dobrá

ZČU budova Fakulta zdravotnických studií Tylova ulice bývalé GŘ Škoda Plzeň
3

Univerzitní stěhování pokračuje

Střela z trestňáku mi nevyšla na sto procent, říká Bakoš

Plzeň - Nastoupil a rozhodl. Útočník plzeňské Viktorie Marek Bakoš dvěma góly zařídil vítězství 3:1 ve čtvrtečním úvodním utkání play-off Evropské ligy proti kyperské Larnace. 

Výsledek je pozitivní, ale čeká nás velmi těžké utkání, varuje Vrba

Plzeň - Plzeňští fotbalisté vybojovali v úvodním utkání závěrečného předkola Evropské ligy nad Larnakou nadějné vítězství 3:1, ve hře se však objevily nedostatky. 

V soutěži o nejlepšího výčepního zvítězil Miroslav Štych z Plzně

Plzeň – Dvanáctý ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2017 zná svého vítěze. Je jím výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů v Plzni.

Odveta Indiánům vyšla. Dvěma góly k výhře přispěl Indrák

Chomutov, Plzeň – Odveta za úterní porážku v Plzni hokejové Škodovce na ledě Pirátů vyšla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení