Ta se v minulých dnech stala vítězem výběrového řízení na provozování protialkoholní a protitoxikomanické záchytné stanice v Plzeňském kraji.

Pobyt na protialkoholní stanici opilce i nadále přijde na 4300 korun. „Takto nastavenou cenu považuji za adekvátní. S uzavřením nové smlouvy se částka měnit nebude," uvedl krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD) s tím, že Plzeň patří k městům s nižší sazbou. V jiných částech republiky prý lidé za vystřízlivění zaplatí až 14 tisíc korun.

Ročně záchytka ošetří na 1700 osob, většinu z nich sem dopraví policisté. V roce 2011 bylo hospitalizováno 1790 lidí, za první půlrok 2012 se klientů na Slovanech vystřídalo 903, což je více než za stejné období loni.

Podle Šimánka se pro provozovatele ale rozhodně nejedná o žádný velký byznys. Za péči lékařů totiž zaplatí v průměru jen každý čtvrtý až pátý hospitalizovaný. „Peníze od klientů následně vymáhá provozovatel," upřesnil fungování záchytky Šimánek.

Kromě polikliniky na Slovanech se do výběrového řízení přihlásil ještě jeden subjekt. Ten však podle radního nesplňoval požadovaná kritéria. Podmínkou například bylo, aby záchytka sídlila v blízkosti zdravotnického zařízení, měla potřebné technické vybavení a byla schopna zajistit nepřetržitý provoz. Naráz by měla být schopna poskytnout útočiště až dvanácti lidem.

Ačkoliv výběrová kritéria přímo nehovořila o tom, že by se záchytka měla nacházet v Plzni, radní od první chvíle tuto variantu z hlediska polohy města preferovali jako nejlogičtější. Za dvouletý provoz záchytky kraj zaplatí 4,8 milionu korun bez DPH. V předchozím období jej provoz protialkoholní stanice vyšel také zhruba na 4,8 milionu korun, jednalo se však o sumu včetně daně. Plzeňská záchytka je jedinou v kraji.