V roce 2016 totiž od letošního referenda uplyne dvouletá lhůta, po níž bude možné provést změnu územního plánu a větrníky do něj zahrnout. Místní jsou připraveni klást stejný odpor jako v loňském a v tomto roce.

„Obce ve vhodných lokalitách, kde vítr fouká, oslovujeme průběžně," konstatuje Vojáček s tím, že Ostwind má v České republice v hledáčku asi sto padesát míst. „Setkáváme se i s tím, že v obci, kde byl před několika lety postoj k větrným elektrárnám negativní, najednou lidé souhlasí," dodává.

Pavel Hajžman, předseda občanského sdružení Střížovice pro život, které proti elektrárnám bojovalo, názor nezmění.

„Já sám za sebe říkám, že souhlasit nebudu nikdy. Pokud dojde k tomu, že firma obec znovu osloví, budeme opět proti," je přesvědčen.

Obec by teď podle Hajžmana měla vypovědět smlouvy, jež s elektrárenskou společností uzavřela. „Aby se za dva roky začínalo nanovo, ne na základě něčeho, co letos obyvatelé odmítli," míní.

Starosta Střížovic Jiří Fejfar poznamenává, že za dva roky může být v obci úplně jiná situace. „Budou volby," upozorňuje. V tom, jestli obec smlouvy vypoví, nebo například počká, až samy vyprší, prý zatím jasno není. „Ještě jsme se o tom se zastupiteli nebavili," tvrdí Fejfar.

Referendum o větrných elektrárnách se ve Střížovicích konalo 1. března. Účast byla hojná, z 317 právoplatných voličů jich do volební místnosti dorazilo 262, tedy téměř 83 procent. Rozdíl mezi hlasy pro a proti sice velký nebyl, nicméně Střížovičtí větrníky v územním plánu odmítli. Pro výstavbu hlasovalo 119 lidí, proti 136.