„Z části ji zaplatila EU, asi devět milionů korun, investice lochotínské radnice činila kolem 1,8 milionu korun a náklady magistrátu se pohybují kolem 85 tisíc korun," uvedl místostarosta prvního městského obvodu Jiří Uhlík. Kromě rekonstrukce bazénu se vystavělo i nové brouzdaliště s herními prvky.

Pro oba venkovní bazény se musela vybudovat nová technologie, tedy usazovací a dechlorační nádrž, filtry, čerpadla či ohřev vody.

„Počítáme s tím, že bazén otevřeme 8. května, jsme závislí na počasí," potvrdil ředitel plzeňských bazénů Tomáš Kotora. Teď tu probíhají zátěžové testy nových technologií, upravuje se terén kolem bazénu a dodělává se zázemí včetně občerstvení a posezení. Na léto je tu připraveno několik běhů příměstského tábora se zaměřením na plavání a vodu a to ve spolupráci s hasiči či jachtaři.

Areál v Sokolovské ulici provozuje stejně jako bazén na Slovanech Plavecký klub Slavia VŠ. Dříve jej spravovala Západočeská univerzita v Plzni, která jej měla od města ve výpůjčce.

Termín kolem poloviny května platí i pro otevření venkovního padesátimetrového bazénu na Slovanech. Ten má ale problém: odpadává mu obklad a tak záleží na firmě, která provádí opravu. „Vše je v záruce a na sezonu to bude vyřešené. Uzavření nepřipadá v úvahu. Pro nás by to byla likvidace. Letní sezona nás živí," podotýká Kotora.

Návštěvníky venkovního bazénu na Slovanech letos čeká rekonstruované bistro Aqua včetně vybavení a posezení. Maminky s malými dětmi budou mít u dětského bazénu slunečníky. Hotovy jsou také nové protiskluzové schody mezi vnitřním a venkovním areálem.

Vstupné do bazénů letos nezdraží, v obou platí stejný ceník. Celodenní venkovní plné vstupné je za 110 korun, sy-stém slev je na webu bazénů.

Zatímco na Slovanech je ale možné procházet a používat vnitřní i venkovní bazén, na Lochotíně je to oddělené a teprve se chystají stavební úpravy, které to umožní.

Areál na Slovanech má od letoška novou restauraci Aqua, výraznou rekonstrukcí ale bazén a jeho zázemí neprošly od svého postavení v 80. letech minulého století.

Radnice má však s bazénem na Slovanech velké plány, znovu je ve hře více než pět let stará studie jeho přestavby 
za stovky milionů korun. Pokud by skutečně došlo k postupné realizaci, což je podmíněno případnou evropskou dotací, změnil by se hlavně právě venkovní bazén. Dnes padesátimetrový bazén by 
se totiž přepůlil na dva zastřešené pětadvacetimetrové. Kryt jednoho by se v létě odstranil a sloužil by k venkovnímu plavání jako dosud, v zimě by jej zakrytý využívali plavci stejně jako vnitřní padesátku.

Druhému venkovnímu bazénu by přibyly akvaparkové atrakce jako tobogany, houpací bazén, dobrodružná lávka, divoký kanál či vzduchový bowler ve vodní jeskyni.

Venkovní bazén na Slovanech se dnes vyhřívá na cca 21 stupňů Celsia. Využívá se podle počasí ale jen asi čtyři měsíce v roce. Přepůlením a zastřešením by se možnosti plavání rozšířily, na druhou stranu by Plzeň přišla o venkovní padesátimetrový bazén, který má kromě našeho města jen Praha v Podolí.