Okolí Velkého divadla v centru Plzně se má radikálně proměnit. Zmizí nevzhledný komín bývalé výtopny a místo něj vyroste nová prodejna divadelních lístků, vybourají se betonové bloky novodobých divadelních teras směrem k sadům Pětatřicátníků a zrekonstruuje se schodiště vedoucí do Smetanových sadů. A Plzeň konečně postaví pomník generálu Pattonovi, o kterém diskutuje zhruba deset let. Pokud budou městští zastupitelé souhlasit, prvních devět milionů korun na zkrášlení významného koutu Plzně investuje radnice už letos. „V první řadě se bude bourat, začne se právě s divadelními terasami," potvrdila Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku. Kompletně hotovo má být koncem roku 2014. V roce 2015, kdy se město stane Evropským hlavním městem kultury už musí všech svítit.

Právě to je důvodem, proč se město chce do zkrášlení prostoru v centru pustit.

„Vyšli jsme vstříc primátorovi, který o to žádal," poznamenal jeho náměstek pro dopravu Miloslav Šimák (ČSSD) a dodal, že prvních devět milionů korun hledal ´v potu tváře´. Našly se snížením kapitálových výdajů ze dvou oblastí – komunikace a majetku pro městskou hromadnou dopravu. Právě Šimák přitom po převzetí funkce dopravního náměstka primátora upozorňoval, že je třeba investovat do dopravní infrastruktury, zejména do kolejí v havarijním stavu, aby se v části města nezastavily tramvaje. „Byl jsem teď ujištěn, že práce na kolejích budou vyřešeny letos a v příštím roce tak, aby v roce 2015 už nenarušovaly kulturní oslavy," uvedl Šimák.

Celá akce zkrášlení okolí divadla bude nakonec stát asi 42 milionů korun. Původně měla vyrůst na místě divadelních teras i futuristická kavárna ze skla a oceli, na tu se ale zhruba 15 milionů korun nenajde a z celého projektu vypadla. V budoucnu by se ale mohla ještě dostavět.

Samostatnou kapitolou je stavba pomníku americkým osvoboditelům. Sochu generála Pattona od Jaroslava Bockera město odmítlo kvůli jeho spolupráci s StB, dílo pak skončilo v Dýšině u Plzně.

Kvůli problémům s přeložkami inženýrských sítí před Peklem šel k ledu i abstraktní památník, nahlas se ale mluvilo o tom, že jde jen o zástupný problém, protože k jeho podobě byly velké výhrady. Teď jde o devítimetrové dílo ze speciální oceli, které evokuje zdvojený profil generála Pattona a stylizovanou bránu vítězství. Právě tento památník autorů Václava Zůny, Lubomíra Čermáka a Tomáše Beneše zvítězil v soutěži, jejímž porotcem byl i vnuk slavného generála, George Patton Watters. Cena pomníku se pohybuje pod dvěma miliony korun a se stavbou se čekalo právě z důvodu rekonstrukce okolí Velkého divadla.

Na první práce už má město stavební povolení, zatím ale nenabylo právní moci. Pokud zastupitelstvo projekt odsouhlasí , bude vypsáno výběrové řízení na firmu, která bude rekonstrukci provádět, a začne se stavět.