Petr se na veletrhu pídil po přístupu firem k absolventům a jejich nabídkách. „Věřím, že mi veletrh pomůže. Rozhodně mi představí firmy," doufal mladý ekonom. Praxi se snažil získat už během studia na vysoké škole. „Chodil jsem na brigády, pracoval v administrativě, manuálně pracoval," vzpomínal Beran.

Teď hledá práci na trvalý úvazek. „Zatím neuvažuji, že bych šel do ciziny, protože si nemyslím, že budu bez práce nějak extra dlouho a že by v dnešní době bylo extra složité najít práci. Nabídek je totiž poměrně dost. Absolvoval jsem několik pohovorů, při některých jsem postoupil do dalšího kola a čekám na výsledek," tvrdil Petr.

Chtěl by pracovat v oboru, který vystudoval, nepohrdl by zaměstnáním v bance nebo v pojišťovnictví. „Nemám žádnou vysněnou firmu," dodal absolvent ZČU, který žije v Holoubkově na Rokycansku.

Převahu na veletrhu měly firmy hledající absolventy technických oborů. Šlo o podniky známé i méně známé. Až z Chomutova přijela společnost Puls investiční. „Sháníme lidi, kteří chtějí něco posouvat dál a mají chuť dělat a rozvíjet věci.

Potřebujeme vývojáře, plánovače, programátory robotů. Veletrh má pro nás praktický význam, protože jeho prostřednictvím jsem v minulosti našli zaměstnance," sdělila manažerka lidských zdrojů Dana Mašlová. Návštěvníci veletrhu se zajímali o technologii firem a jejich produkty. „Vyrábíme pulsní napájecí zdroje. Využíváme při tom robota. To, co je nejmodernější na trhu, se snažíme využít," doplnila Mašlová. Puls investiční působí v Česku jen v Chomutově a závody má v Číně a v Německu.

Hravě pojala svoji prezentaci společnost in–tech Automotive Engineering, která testuje automobilovou elektroniku. „V Česku jsme neznámí, proto jsme se sem přijeli představit," vysvětlila za firmu Kateřina Beranová.