VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaří už od deseti let, kuchařky začala psát až po těžké nemoci

Plzeň – Miroslava Kuntz-mannová, kterou od malička fascinovala kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové, vaří od svých deseti let.

1.6.2016
SDÍLEJ:

Miroslava KuntzmannováFoto: DENÍK

„První jídlo, které jsem uvařila, byla kachna, zelí a knedlíky. Měla jsem o zlaté neděli udělat škubánky a v poledne je přinést mamince do práce. Jenže jsem doma objevila kachnu, tak jsem se rozhodla, že ji upeču," začíná svůj příběh vyprávět oceněná kuchařka, která za maminkou dorazila o dvě a půl hodiny déle. „Nejdřív jsem dostala pár facek, protože nevěděla, proč jsem přišla pozdě. Ale pak uviděla, co jsem jí přinesla, a to ji dojalo," vzpomíná úspěšná kuchařka. Knedlíky prý tenkrát suplovaly krikeťáky, kachna se musela dopéct, ale zelí bylo dobré.

Miroslava Kuntzmannová je původním povoláním zdravotní laborantka. „Dostala jsem však těžkou chorobu z povolání," svěřuje se. „Slíbila jsem si, že jestli ještě někdy budu chodit, tak si budu každého kroku vážit. A to dodržuji," zdůrazňuje.

„Kdysi jsem vařila na jednom speciálním nádobí. Jedna moje známá ho měla taky, ale neuměla na něm správně vařit, tak mne požádala, zda bych jí napsala nějaké recepty. A já jí říkám: Vždyť víš, jak nerada píšu. To bych snad radši napsala kuchařku, abych to sepsala jednou prov-ždy. A ona mi řekla, ať ji napíšu," vypráví 
s úsměvem začátek svojí nové kariéry bývalá laborantka. Následně ji oslovila dealerka nádobí, zda by pro ně nenapsala kuchařku.

„V té době to pro mě byla obrovská psychická vzpruha, že vlastně ještě k něčemu jsem," vzpomíná žena z Přeštic, která vydala už 
27 knížek. Na kontě má jak produktové kuchařky, tak i kuchařky pro děti, seriálové kuchařky, ale také Andělskou kuchařku pro Centrum sociálních služeb Stod.

„V nitru jsem však stále měla staré recepty, proto jsem je sepsala už do dvou knížek, které jsem nazvala S trochou nostalgie 1 a 2. Jsem zastánkyní české kuchyně, a proto bych ještě chtěla vydat třetí díl této série. Už mám vše připravené, ale zatím chybí peníze," svěřuje se Kuntzmannová, která v současné době pracuje také na kuchařce s barokními recepty pro Plzeňský kraj.

Všechny její knihy mají své kouzlo, jsou totiž vyladěné do detailu. A to i přesto, že úspěšné kuchařce pomáhá pouze její syn Jiří a fotograf Josef Kubát. „Samozřejmě se ale zapojuje celá rodina," usmívá se oceněná žena, kterou vaření stále moc baví.

Autor: Andrea Pánková

1.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Pas na počkání už vám nikde nevydají

Pěstujeme olivy

První Burger King se otevírá v Plzni

Plzeň - Americký řetězec Burger King otevírá dnes svou první pobočku v obchodním centru Plaza. 

Boj o místo. Musím makat a proměňovat šance, říká Schleiss

Plzeň – Další krok v boji o místenku v sestavě hokejové Škody Plzeň pro nadcházející ročník extraligy udělal v úterním přípravném duelu s Chomutovem (2:3 pp) útočník Jan Schleiss.

Nebílovy: Zámek jako stvořený pro divadlo

Plzeň/Nebílovy - Předplatťe si Deník alespoň na čtvrt roku a jako dárek od nás dostanete dvě vstupenky na představení „Rukojmí bez rizika“ 28. srpna od 19.00 hodin. 

Naplní Viktoria cíl a klubovou kasu?

Plzeň - Fotbalisty Plzně už ve čtvrtek čeká play-off Evropské ligy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení