Královský nástroj, jak se varhanům říká, je usazen ve vejprnickém kostele sv. Vojtěcha.

„Skříň vejprnických varhan patří k těm nejzdobenějším, které kdy pan Gartner postavil," tvrdí předseda sdružení Jiří Valenčat.

Varhany jsou v nevyhovujícím stavu odedávna. „Už záznamy z roku 1918 připomínají, že hudebnímu nástroji schází píšťaly, má vady na dřevu a na technickém vybavení. V jedné z historických knih jsem se dočetl, že některé píšťaly ukradli kluci kalkanti (šlapali měchy) a používali je jako děla v hrátkách na válku," popsal Valenčat.

O žalostném stavu varhan se přesvědčil i Adam Viktora z plzeňské konzervatoře. „Preludoval na nich pouze v jedné části, v té druhé to nešlo," řekl předseda sdružení.

Občanské sdružení Dědictví předků, které vzniklo před rokem, proto organizuje veřejnou sbírku. Podle odborného odhadu vyjde restaurování cenného nástroje zhruba na 3,5 milionu korun. „Zatím máme vybráno sotva deset tisíc korun. Pořádali jsme dvě sbírky, ale výtěžek z té první padl na koncert. Druhá veřejná sbírka se uskutečnila během vánočního koncertu, který jsme spolupořádali s obcí. Podařilo se vybrat 9 171 korun. Číslo účtu pro veřejnou sbírku na záchranu varhan je 2855205/7950," sdělil Valenčat. Ten upozornil, že kvůli varhanům bude třeba přizpůsobit interiér kostela. „Vymalovat prostor nad varhanami, aby na ně nepadala omítka," míní.

Předseda sdružení si netroufne odhadnout, kdy by se z varhan mohly ozývat bezchybné tóny. Přestože sdružení vnímá obnovu varhan jako prioritu, nechce vynechat diskuzi týkající se zvelebení vnějšku i nástěnných maleb a soch v interiéru kostela.

„V listopadu jsme vedli diskuzi s plzeňskou diecézí, projektanty, památkáři a stavebním úřadem. Chtěli bychom v roce 2015, kdy je Plzeň Evropské hlavní město kultury, přitáhnout do Vejprnic turisty," naznačil Valenčat nejzazší termín pro rekonstrukci.

Peníze hodlá získat prostřednictvím příspěvků, z dotací a výtěžku z koncertů.