Brutálně poničili dvě mladé lípy, které vysázeli místní skauti. Lípu z roku 1968 ušetřili. Škoda jde do tisíců korun.

Neurvalci malé stromky zlomili a nožem uřezali kůru po celém kmínku. „Hodně se nás to dotklo," smutnila skautka Jaroslava Čížová.

Lípy byly totiž vysázeny jako vzpomínky na milníky spjaté s Junákem. Jeden ze stromů skauti vysadili předloni na počest kulatého republikového výročí Junáka. Druhý strom zasadili loni jako připomínku 75 let založení Junáka – středisko Dr. Bečváře Přeštice. „Doteď se nestalo, aby nám někdo cokoliv poničil," sdělila Čížová.

Radnice nechá zkoumat kamery

Skauti se diví, jak mohly malé stromky někomu vadit. „Má snad někdo tak velkou nenávist proti přeštickým junákům nebo má někdo potřebu se předvést a vybral si přírodu ve městě," ptají se svorně skauti.

Podle nich vandalové poničili lípy v noci během vánočních svátků. Kamery, které sledují dění ve městě, do parku ale nedohlédnou. I přesto chce radnice nechat zkoumat kamerový záznam. Ten by měl ukázat pohyb u nedaleké křižovatky. Skauti zavrhli podání trestního oznámení. „Případ by se odložil," myslí si Jaroslava Čížová.

Zničené lípy budou nahrazeny jinými. Přeštická radnice skautům už slíbila, že dostanou buď finanční příspěvek na obnovu lip, nebo jim nové stromky pořídí samo město. „Konkrétní částku projedná rada města. Pravděpodobně půjde o několik tisíc korun. Skautům bychom měli finančně pomoci či zařídit stromky," potvrdil starosta Antonín Kmoch.

Podobné případy nejsou ojedinělé

Starosta uvedl, že podobný případ vandalismu není ojedinělý a bránit se mu dá jen velmi těžko. Vandalové pustoší majetek hlavně ve vnitroblocích. „Nedávno kdosi poničil ve vnitrobloku turistickou mapu," konkretizovala Čížová.

Kmoch se domnívá, že vandalismus ve městě má na svědomí hlavně mládež.