Když kamery podruhé zabraly papír se zněním slibu, Valenta už si byl jist. „Zastavil jsem obraz u televize a obrazovku jsem vyfotil," popisuje komunista, který následně na chybu upozornil média.

V textu chyběla dvě písmena, u spojení ´podle svého nejlepšího vědomí a svědomí´ byl špatně vyskloňován přívlastek nejlepší.

Proč to udělal? Prý rozhodně nechtěl nijak znevážit slavnostní chvíli, upozornil však na to, že by slib mohl být považován za neplatný. Ani se nepovažuje za hnidopicha, chtěl jen poukázat na to, že text musí být nezpochybnitelný. „Když prezidentský slib skládal Barack Obama, změnil slovosled. A také ho musel podepisovat znovu," vysvětluje Jiří Valenta.

Miloš Zeman sice vyslovil slib správně, ale kvůli chybějícím dvěma písmenům v písemné podobě musel svůj slib podepsat znovu – tentokrát už ve správném znění. „Jedná se o ústavní slib, nelze do něj jen tak rukou nic dopisovat," míní zastupitel.

Ten se také domnívá, že jde o obrovskou ostudu Poslanecké sněmovny. Právě ta totiž Zemanovi text slibu připravovala. „Tolik lidí na něm pracovalo a stejně tam zůstala chyba," podivuje se Valenta.

Co udělá Jiří Valenta, až přijede třetí český prezident do Plzně na oficiální návštěvu? Půjde za ním a přihlásí se, že to byl on, kdo na chybu v textu upozornil? „To asi ne, taky bych třeba mohl dostat facku," směje se zastupitel, podle něhož by se na chybu určitě přišlo. Že byl právě on tím, kdo na ni upozornil první, považuje jen za shodu náhod.