Krajští radní totiž obci při svém pondělním jednání schválili poskytnutí dotace na vybudování točny pro autobusy.

Podle místostarosty obce Ivo Grünera je hlavním důvodem stavby především bezpečnost občanů i cestujících.
„Jedná se o provizorní variantu. Ta zahrnuje zřízení dvou nástupišť ze silničních panelů, úpravu vozovky a další související úpravy," přiblížil práce náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Bauer.

Během dalších dvou až tří let se v Žihli počítá s dalšími úpravami, které by měly zlepšit podmínky pro cestující. Kraj se tak v rámci Integrované dopravy Plzeňska snaží co nejlépe provázat linky veřejné silniční a železniční dopravy.

Konkrétně se jedná o autobusové linky Plasy-Mlado-tice-Žihle-Lubenec a Kralovi-ce-Žihle-Manětín. Tyto spoje přijíždějí do dosud nevybudovaného přestupního uzlu Žihle k rychlíkům na lince Plzeň-Žatec-Most. V obci končí doprava z Plzeňského kraje.

Plánovaná dotace ve výši 364 tisíc korun má pokrýt veškeré náklady spojené se stavbou. „Investici musí ještě 10. září schválit Zastupitelstvo Plzeňského kraje. Finanční prostředky pak budou čerpány z Fondu dopravy, rozpočtová oblast Doprava," konstatovala mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Petra Jarošová.

Točna by podle plánů obce měla být hotova do zimy. Pro Žihli to je další velký projekt, s nímž pomůže dotace. Na opravu kostela dostala 250 tisíc korun z ministerstva kultury a 200 tisíc od kraje.