Do 16:00 ušli demonstranti asi jen 100 metrů od náměstí, policie je zdržovala. Nedaleko srazu totiž už před 15:00 protestovalo proti rasovému násilí 250 až 300 lidí, část z nich se poté odebrala na bohoslužbu, policie tím zřejmě chtěla zabránit tomu, aby se tyto skupiny potkaly. Atmosféra mezi extremisty byla vypjatá, někteří z jejich přívrženců odešli. Kvůli neuposlechnutí výzvy a zakrývání obličeje policie zadržela několik lidí.

Podle policie neuposlechli výzvy policistů, což je důvod k předvedení. „Počet budeme upřesňovat, nyní je to zhruba do 25 osob," řekla  po 18:00 krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová. Podle ní byl v tu dobu pochod přibližně ve dvou třetinách trasy. Jde o 20 osob ze shromáždění proti pochodu a pět lidí z pochodu.

Část lidí bylo zadrženo pro spáchání přestupku neuposlechnutí výzvy, jedná se o osoby ze shromáždění a další osoby pro přestupkové jednání proti právu shromažďovacímu, v tomto případě jde o osoby z pochodu. Podle informací ČTK skončil na policejní stanici i svolavatel šestice protestních shromáždění aktivista Martin Marek. Informoval o tom na sociální síti. „Tedy byli sme v trase pochodu a seděli. Ale prát se nikdo nechtěl a nepral," uvedl na Facebooku.

Policie kordony i auty striktně oddělila oba tábory, pravicové extremisty i odpůrce pochodu. Ti se na dohled dostali jen u Komerční banky, kudy procházel pochod a kde měli jeho odpůrci shromáždění. Odloučené skupinky pak po sobě pokřikovaly i jinde ve městě.

Shromážděné proti extremistům přišel podpořit i plzeňský biskup František Radkovský. Řekl, že je třeba nejen protestovat proti rasovému násilí, ale také zabránit tomu, aby nenávist přeskočila i mezi běžné občany. „Naopak je třeba Romům pomáhat, aby měli stejnou startovací čáru jako my," řekl na dnešní demonstraci proti extremismu.

Policie ještě před demonstrací obsadila přístupové cesty na náměstí Republiky a příchozí kontrolovala. Nad městem přelétával i policejní vrtulník. Policie rázně oddělovala malé skupinky extremistů od protestujících proti jejich pochodu.

„Toto shromáždění vypadá spíš na fiasko, nemá to v podstatě organizaci. Ta rétorika je stále stejná, zřejmě tam ale došlo k nějakému rozkolu s Dělnickou stranou, a to se projevilo i na organizaci," řekl ke shromáždění extremistů Radovan Kodera, plzeňský odborník na problematiku holokaustu.

Organizátoři z radikálního hnutí Svobodný odpor plánovali pochod od náměstí Republiky po náměstí Milady Horákové. V okolí pochodu bylo ale nahlášeno také šest shromáždění, protestujících proti vyvolávání rasové nesnášenlivosti. V ulicích města pořádek zajišťovalo 700 policistů a strážníků.

Zatímco obchodníci v centru města v minulosti při podobných akcích někteří raději zavřeli nebo zabezpečili výlohy dřevěnými okenicemi, tentokrát k takovým opatřením nepřistoupili. Policie předem upozornila obyvatele, aby se v době pochodu nezdržovali podél jeho trasy a také zde raději neparkovali auta.

Pochod Plzní je součástí celostátní akce, při které byla podobná shromáždění oficiálně svolána do pěti měst České republiky. Extremisté se ale svolávali i do dalších míst.