Krajská záchranka zřídila tzv. Bio hazard tým (BHT) už v roce 2011. „Všichni členové týmu mají k dispozici ochranný oblek," potvrdil ředitel Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Roman Sviták. Záchranáři si musí obléknout funkční spodní prádlo, poté speciální oblek, dýchací masku a holinky. „Oblékání musí probíhat ve dvou. Jeden kontroluje druhého, zda je vše v pořádku," vysvětluje člen BHT Rostislav Mach.

Nemocný s podezřením na ebolu by byl naložen do biovaku s připojenou filtračně-ventilační jednotkou, součástí jsou i vstupy pro napojení infuzí, monitorů či dýchacího přístroje. Funguje to tak, že pacient si lehne na lůžko, záchranáři ho přikurtují a přehodí přes něj horní část vaku. Poté zapnou zip a vak se kolem pacienta nafoukne. „Je přetlakový, mnohem vhodnější by byl podtlakový," říká člen týmu Martin Hrdonka. Záchranka tyto biovaky čas od času využívá pro převoz pacientů s tuberkulózou.

Pacienta s ebolou by záchranáři neodvezli do žádné nemocnice v kraji, ty na takové diagnózy nejsou vybaveny. „Pacient by byl transportován do Prahy na Bulovku, kde je několik lůžek pro takové případy. V Těchtoníně v Orlických horách je Centrum biologické ochrany, kde je podobných lůžek asi padesát," doplnil ředitel záchranky Sviták. Jenže uvedení centra do provozu trvá 24 až 72 hodin.