U Zvonu si příchozí mohli prohlédnout tábor současné americké armády včetně kontrolního stanoviště s varováním v arabštině a angličtině. Narozdíl od jiných kempů tu navíc prezentovali dřevěný model města, který by armádě sloužil pro taktické porady.

„Tohle je automatická poška M 249 , není to kulomet. Ten nadělá větší paseku," vysvětluje kapitán a velitel kempru Radek Syka malým návštěvníkům.

Jednotka, které velí, se schází celý rok a bojuje airsoftovými zbraněmi. Mimo toho se ale věnuje i charitě. Během oslav věnovali peníze kojeneckému ústavu.

I když U Zvonu varovala cedule, měli návštěvníci relativně volný pohyb. V kempu Lucky Strike 82. výsadkové divize naproti Peklu stojí u závory nekompromisní příslušník vojenské policie, který pouští návštěvníky v intervalech.

Mimo jedenácté hodiny, kdy mohou vidět oblékání výsadkáře do jeho dvacetikilové výstroje. „Jako vánoční stromek," komentují to dvě návštěvnice. V jednom ze stanů jsou k vidění i originální baseballové rukavice a leštidlo na boty. „82. divize v Plzni nebyla, ale my jsme tu v rámci projektu D-day – V- day," vysvětluje její velitel kapitán Jan Kostečka a dodává: „Vojáci této divize byli první, kdo skočil na kontinent a skončili v Berlíně."

Úplně jiný kemp se nachází pod Plazou. V něm totiž táboří Wehrmacht i s obrněnými vozy a láhví pšeničného piva na stole velitele. „Někdo to dělat musí," usmívá se velitel kempu poručík Lukáš Šebek a dodává: „Nám se líbí unifrmy a neděláme to z přesvědčení, jak si spousta lidí myslí. Netíhneme k extrémní pravici." Ostatně, když „Nemci" dojdou do kempu výsadkářů, žádné jiskření se nekoná.

U Plazy také táboří 17. výsadková, 4. obrněná a 1. pěší divize. Všechny tyto jednotky se účastní rekonstrukcí bitev. v nich používají slepé náboje.