Teploty se budou držet pod nulou také v příštích dnech, mírně sněžit by mělo v pondělí a více v noci na úterý, pak by mělo sněžení ustávat, řekl Václav Šebelík ze železnorudského infocentra.

Ideální podmínky potvrdili provozovatelé největšího lyžařského areálu v kraji, šumavského Ski&Bike Špičák, kde je v provozu všech pět sjezdovek včetně cvičných svahů pro děti a snowparku. Podle provozovatelů je tam 40 až 75 centimetrů sněhu, jedou všechny vleky.

V okolí Železné Rudy fungují i areály Samoty, Goldhof, Weissova Louka, Belveder, Nad nádražím, jezdí lanovka i vlek na Pancíř. V Kašperských Horách se jezdí zatím na sjezdovce číslo dvě a stále jsou tam příznivé podmínky pro zasněžování.

Na Železnorusku sněžilo naposledy z pátku na sobotu. Teploty se drží po celý den pod nulou. Přímo v Železné Rudě byl odpoledne jeden stupeň pod nulou, na kopcích kolem minus pěti stupňů.

Díky pololetním prázdninám bylo v oblasti od pátku do neděle hodně lidí. V pondělí začíná první prázdninový týden, nejbližší okres, kde budou mít děti týdenní volno, je Písek. "Dá se říci, že by se nás to nemělo moc týkat, ale zároveň trochu najíždějí Holanďané a Belgičané, kde zřejmě také začaly prázdniny," uvedl Šebelík.

Na Šumavě jsou projeté některé běžecké stopy. V okolí Železné Rudy jsou kompletně upravené. "Nápor běžkařů byl veliký, například parkoviště v Gerlově Huti naprosto nestačilo. Stopy dostaly zabrat a budou se upravovat asi už v pondělí," uvedl Šebelík. V Národním parku Šumava se lyžuje směrem na Ferdinandovo údolí, Zámecký les, na tzv. Dálnici, Gerlově Huti, Polomu, Rudské křižovatce, Ašerláku a Nové Hůrce. Upraveny byly i stopy v oblasti Nový Brunst, Hofmanky, Belveder směrem na Pancíř, Můstek a Hojsovu Stráž. Novinkou jsou lesní běžecké okruhy Belveder o délce jeden, dva, tři a pět kilometrů. Více než šest možných tras nabízí okolí Modravy, například 12kilometrový okruh z Modravy přes Javoří Pilu a Tříjezerní slať.