Noc na dnešek a ráno hodnotí jako rušné, například záchranka měla nárůst počtu výjezdů o 100 procent, u hasičů šlo ale jen o mírný nadprůměr. Zcela plno měla plzeňská záchytka. ČTK to zjistila u mluvčích.

"Do půlnoci byla situace spíše běžná, od půlnoci do rána jsme měli 69 výjezdů, běžný stav je 20 až 25. Řešila se klasika jako alkohol, úrazy, pády a další," uvedla mluvčí krajské záchranky Lenka Ptáčková.

Záchranáři vyjížděli k několika úrazům od petard. "Vesměs to bylo hlášeno jako popáleniny končetin, nejednalo se o devastující poranění," uvedla Ptáčková. Větší událostí byl dnes pád šesti lidí z plošiny ve Stodu na jižním Plzeňsku, a to z výšky tří metrů. Podle policie se parta mladých lidí při oslavě vozila na plošině vysokozdvižného vozíku. Záchranka vyjížděla i k nemocným, šlo o bolesti břicha, dušnosti či kolapsy.

"Letošní Silvestr byl z hlediska policistů ve službě o něco rušnější než v předchozích letech," řekla ČTK policejní mluvčí Jana Tomková. Od půlnoci do 07:00 volalo na tísňovou linku na krajském operačním středisku 132 lidí. Stěžovali si na hluk v ulicích od petard, žádali pomoc při řešení soukromých záležitostí, oznamovali případy drobných fyzických útoků. Stalo se i několik nehod, většinou šlo o střety se zvěří. Těžké zranění utrpěl 19letý řidič, který narazil ve Starém Sedlišti do stromu. Řidič byl pravděpodobně opilý.

Podle Tomkové byla nejrušnějším městem kraje už tradičně Plzeň. "Mezi přijatými telefonáty byl například i násilný trestný čin, kdy několik pachatelů mělo po 03:00 napadnout v Jungmannově ulici muže a odcizit mu hodinky," uvedla. Policie prošetřuje i nehodu na Americké třídě, kde podle prvotních informací strčil opilý třicetiletý muž svého o deset let mladšího opilého kamaráda na projíždějící policejní vůz.

Hasiči v kraji zasahovali po půlnoci u 12 událostí, což je mírný nadprůměr. Žádnou větší událost neřešili, podle řídicího důstojníka Jaroslava Hrdličky šlo o několik menších požárů, z nichž jeden souvisel s použitím pyrotechniky. V Rokycanech také hořel přístřešek. "Dál se pak jednalo o klasické odpadkové koše, kontejnery a podobně," uvedl Hrdlička.

Větší práci měly jednotky v kraji na Silvestra večer, kdy v Plzni na sídlišti Skvrňany shořel jeden z bytů v 6. patře panelového domu v Macháčkově ulici, do nemocnice byli převezeni tři lidé, kteří se nadýchali zplodin. Hasiči evakuovali celkem 15 osob, lidé se kolem 21:00 už mohli vracet zpět do svých domovů. Dva z bytů v domě jsou však neobyvatelné. Podle Tomkové začalo hořet od svíček na vánočním stromku. Celkové škody byly předběžně odhadnuty na milion korun.

Zcela plno od dnešních 03:30 měla plzeňská záchytka, obsazeno bylo všech deset lůžek. Mezi opilými byli i mladiství.