V létě 2013 by měly nyní oprýskané a prázdné budovy vypadat jako kdysi a ožít. Právě dnes totiž začíná jejich obnova v rámci projektu Národního technického muzea (NTM) Centrum stavitelského dědictví.

Mlýn a pivovar se změní v expozici dějin stavitelství spojenou se studijním depozitářem historických stavebních prvků, konstrukcí a materiálů. „Památka se v následujících měsících zbaví účelových přístavků a změn z doby, kdy v areálu sídlil velkosklad spotřebního družstva Jednota a na střechu takzvaného hvozdu se naopak navrátí typický sladovnický komín," popisuje projekt jeho koordinátor Pavel Kodera.

Proměny se dočká také vnitřek pivovaru. „Muzeum architektury a stavitelství NTM tak získá příležitost představit své déle než století tvořené stavitelské sbírky," pokračuje koordinátor.

Jak řekl správce kláštera Plasy Pavel Duchoň, práce se běžných návštěvníků ani obyvatel města nedotknou. „Vchod do kláštera je z druhé strany a průchod areálem zůstane zachován. Omezení nejsou v plánu. Navíc hlavní turistická sezona už skončila," konstatuje Duchoň.

Podle koordinátora Pavla Kodery je v současné době hotová také studie na využití nedalekého cisterciáckého ro-mánsko-gotického a barokního hospodářského dvora. „Nyní se naplno rozbíhají práce na projektu adaptace tohoto mimořádně cenného a bohužel zdevastovaného areálu. V jeho budovách vznikne zázemí pro předvádění a výuku stavebního řemesla a také zážitkové dílny, v nichž si budou moci návštěvníci vytvořit vlastní cihlu, otesat kámen, sestavit zmenšeninu skutečného krovu, seznámit se se zpracováním vápna… Součástí areálu bude i přednáškový sál," dodává Kodera.

Do jedné z budov se však přesune také plaská městská knihovna. „Z prelatury se kompletně přestěhujeme. Spolu s knihami, které máme nyní, budeme pak nabízet také svazky Národního technického muzea," říká knihovnice Iveta Hezká.

Celé Centrum stavitelského dědictví bude hotovo v roce 2014. Jeho součástí se stane také barokní sýpka, která má být exponátem sama o sobě.