Ty by nejpozději od prosince měly sledovat dění na nejfrekventovanějších místech ve městě.

Plasy si od kamerového systému slibují, že odradí vandaly či zloděje od páchání trestné činnosti a přestupků, případně je pomohou odhalit. Za pravdu by jim mohly dát zkušenosti z Dobřan, Přeštic či Kralovic.

Podle tajemníka Městského úřadu v Plasích Josefa Domabyla kamery budou hlídat na čtyřech místech. „Dvě kamery se umístí na budově radnice. Jedna z nich bude monitorovat silnici I/27 směrem od Plzně a druhá bude namířena na kruhový objezd," řekl Domabyl.

Monitoring u školy

Další kamera bude monitorovat prostor u základní školy. Jednu kameru město nechá umístit tak, aby sledovala frekventovanou křižovatku s přechodem u kláštera. Poslední, pátá, bude sledovat pohyb u areálu koupaliště. „Nachází se tu hodně věcí v majetku města, například dětské herní prvky nebo altánek. Schází se tady skupinky mladých lidí. Navíc nedávno někdo zlomil dvě mladé lípy," vyjmenoval důvody rozhodnutí tajemník plaské radnice.

Záznamy a data z kamer budou mít k dispozici republikoví policisté z obvodní služebny v Kaznějově.

Pořízení kamerového systému s nočním viděním vyjde město na 1,9 milionu korun. Půl druhého milionu město získalo jako dotaci z projektu Plzeňský kraj – bezpečný kraj.

Odhalené přestupky

Pozitivní ohlasy na adresu kamerového systému zaznívají z dobřanské či přeštické radnice. Šéf přeštických strážníků Pavel Hošťálek uvedl, že během necelého měsíce fungování kamery pomohly odhalit viníky drobných nehod na parkovišti a neopatrné nacouvání do dopravní značky. Přeštice v současnosti hlídá jedenáct kamer a brzy by mohlo dalších třicet. Kamery jsou namířeny na riziková místa a naprogramovány tak, aby bylo možné pořizovat zpětný záznam. Omezený počet strážníků totiž neumožňuje, aby dění na kameře neustále pozoroval pověřený pracovník.

Zhruba dva a půl roku sledují pohyb kamery v Dobřanech. „Zkušenosti jsou jednoznačně pozitivní. Fungují jako výrazná prevence a pomohly objasnit přestupky. Stalo se, že řidič zavadil o ozdobný sloupek na náměstí. Pomocí kamery jsme zjistili registrační značku vozu a šofér pak musel uhradit náklady na opravu sloupku," konstatoval starosta Dobřan Marek Sýkora.