Téměř třicet procent niklu obsahovaly náušnice zakoupené v jednom plzeňském obchodu pro tvořivé, které nechala na České inspekci životního prostředí otestovat naše redaktorka. „Je to hodně. Citlivějším jedincům mohou takové náušnice způsobovat různé alergie, hnisání uší apod.,“ uvedl inspektor ČIŽP Martin Marko, který bižuterii otestoval moderním rentgenovým spektrometrem.

Onen přístroj je schopný během krátké chvíle odhalit složení výrobku. Inspektoři tak mohou přímo v prodejně zjistit, jaké složení má nabízená bižuterie. Obsah těžkých kovů totiž může mít negativní vliv na naše zdraví.

„V bižuterii kontrolujeme přítomnost kadmia, olova a niklu,“ řekl Marko. Kadmium se ukládá v lidském těle a je karcinogenní, olovo může mít nenávratné účinky na nervovou soustavu, ovlivňuje rovněž mozkový vývoj u dětí či vývoj plodu a nikl způsobuje alergické reakce, u hodně vnímavých jedinců byly dokonce popsány záchvaty astmatu.

Ilustrační foto
Zaveďte dvě úrovně maturity z matiky, zní od některých ředitelů středních škol

I když limity pro obsah každého z těchto kovů udává legislativa, není výjimkou, že bývají i tisícinásobně překročeny.

Inspektoři loni například díky spektrometru odhalili náušnice a přívěsky s nadlimitním obsahem kadmia. Například jeden typ náušnic ve tvaru soviček zakoupený na tržnici obsahoval až 91 procent kadmia. Limit je přitom 0,01 procenta. Prodejce dostal pokutu a výrobek musel stáhnout.

Testování výrobků se díky spektrometru mnohonásobně zkrátilo. Dříve totiž bylo nutné vždy provádět laboratorní test, který vyjde na tisíc i více korun. Test navíc výrobek znehodnotil.

Riziko? Výrobky z Asie

Nejnebezpečnější bižuterie se podle inspektorů nachází na tržnicích, kam se dostává z Asie. Jako nepříliš bezpečné se podle inspektorů jeví též aukční servery.

Kromě kovů lze spektrometrem zkoumat i složení mnoha dalších materiálů. „Neuspěje tak pašerák se slonovinou, který tvrdí, že se jedná o umělou hmotu. Díky spektrometru poznáme, že jde o biologický materiál,“ podotkl Marko.

Pašovaný náhrdelník ze slonoviny, který zajistila Česká inspekce životního prostředí.Zdroj: Deník / Vejvodová Miroslava

Bývalý fotbalista Viktorie Plzeň, Baníku Ostrava a Sigmy Olomouc David Bystroň spáchal sebevraždu.
Tragédie. Fotbalista David Bystroň spáchal sebevraždu