I když volby do kraje vyhrálo ANO, veslo na Krajském úřadě nejspíš vezmou do ruky ČSSD s ODS. Jde o podobný model, jaký funguje na plzeňské radnici, kde vládne koalice sociálních a občanských demokratů doplněná o Občany Patrioty a KDU-ČSL. Kraj se promění poměrně výrazně: téměř jistě jdou na hejtmanství od válu komunisté.

„Právě komunisté jsou hlavním poraženým voleb. Ve srovnání s volbami v roce 2012 ztratili téměř polovinu hlasů," prohlásil politolog Západočeské univerzity v Plzni Petr Jurek. Volby v kraji vyhrálo ANO před ČSSD, ODS a KSČM. Ve 45členném zastupitelstvu tak bude osm stran, což je nejvíc v jeho historii (dvakrát více než dosud).

Téměř hned po vyhlášení výsledků začali politici v Plzni vyjednávat o příští možné koalici. Konkrétní výsledky ale zatím nesdělili, ustavení koalice se očekává až v příštích dnech.

Podle informací Deníku je momentálně nejpravděpodobnějším scénářem ustavení koalice po vzoru radnice krajského města. „Koalice na městě funguje dobře a je vyvážená. Kdybychom k takovému modelu dokázali doklopýtat i na kraji, nebylo by to špatně," prohlásil už v sobotu večer lídr ČSSD Josef Bernard.

Koalice ČSSD, ODS, Patriotů a Koalice pro PK by na kraji měla nejtěsnější možnou většinu 23 křesel.

Lídr vítězného ANO Miloslav Zeman v rozhovoru pro Deník připustil, že vítězství ANO ve volbách může být Pyrrhovým. Jednání už zahájili s většinou stran kromě komunistů a okamurovců. „Konkrétní výsledek ale zatím nemáme," řekl. Připustil ale, že za ANO nepůjde do koalice za každou cenu. „Pokud jsme něco prosazovali, tak se tomu nezpronevěříme jen proto, že budeme někde třetí," řekl Zeman.

To, že se může na kraji utvořit koalice jako na městě, tedy bez vítězného ANO, připustil také lídr TOP 09 Richard Pikner. Topkaři dostali také nabídku k jednání, Pikner se ale domnívá, že se do krajské vlády nakonec nedostane. „Myslím, že jsme ze hry," konstatoval. Jako lékař měl zájem o zdravotnictví.