VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V kraji přibyly kvalitní potraviny. Uspěly uzeniny, sýry nebo ryby

Plzeň – O prestižní značku Regionální potravina letos soutěžilo 79 výrobků, uspělo jich devět.

16.4.2016
SDÍLEJ:

Klobásy Plzák, jedna z Regionálních potravin roku 2014.Foto: archiv

Výjimečnou kvalitu a chuť mají společné výrobky z Plzeňského kraje, které zabodovaly v letošním ročníku soutěže Regionální potravina. O prestižní značku, která symbolizuje, že na tom, co právě jíte, si někdo dal doopravdy záležet, byl opět velký zájem.

V Plzeňském kraji klání koordinuje Místní akční skupina Pošumaví. Její místopředseda Ivo Šašek, řekl, že letos dvacet sedm výrobců přihlásilo sedmdesát devět produktů. „O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měla s 23 výrobky kategorie Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas," uvedl.

Osmičlenná hodnotící komise zasedla na začátku dubna. „Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství, Krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrárník komory a Potravinářské komory," vyjmenoval místopředseda.

Držitelé certifikátu Regionální potravina Plzeňského kraje:• Řeznický cop klasik (Řeznictví – Pirník, s. r. o.) • Sušené hovězí maso (Plzák z Plzně, s. r. o.) • Pastýř pikant (BEVA invest, s. r. o.) • Kysané mléko (Josef Martínek) • Celožitný chléb kváskový (PEKO – Němečková, s. r. o.) • Meruňkový terč (Západočeské konzumní družstvo Sušice) • Sirup Babiččin poklad (Od Macháčků, s. r. o.) • Sušené třešně (Lukrena, a. s.) • Tolstolobik uzený, porcovaný (Zpracovna ryb Klatovy, a. s.)

Výčet devíti potravin, které komise nakonec navrhla k udělení značky, začíná Řeznickým copem klasik plzeňského Řeznictví Pirník a končí uzeným porcovaným tolstolobikem z klatovské Zpracovny ryb.

Kromě nich ovšem komise vybrala také pětici výrobků, které vyznamená zvláštními cenami. Fermentovaný salám Šumavský patriot klatovských uzenin Maso West tak získá Pohár hejtmana, Cikánská pečeně plzeňského řeznictví Kvarda Pohár člena rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství, sýr Babinský zlaťák Školního statku Plasy – Babina Pohár předsedy Krajské agrární komory, Strážovská bábovička SŠ zemědělské a potravinářské Klatovy Pohár předsedy výkonné rady MAS Pošumaví a Zelná šťáva z kysaného zelí Zelárny Křimice Pohár předsedy správní rady Úhlavy.

Ocenění plzeňští uzenáři Jana a David Plzákovi říkají: Každý krok musí být poctivý

V roce 2014 získaly uzeniny Plzák z Plzně značku Regionální potravina pro svou klobásu, letos zabodovali se sušeným hovězím masem. Na okázalou reklamu manželé Plzákovi nedají, ale zakládají si na kvalitě.

Jak se vlastně dá v Čechách sušit hovězí maso?
V našich podmínkách ho nejde prostě vyvěsit jako jinde, maso by plesnivělo. Proto z něj nejvíce vody dostáváme ven během několika hodin v udírně a pak ho několik dní dosušujeme.

A proč jste ho začali sušit?
Přivedl nás k tomu vlastně náš známý horolezec, který říkal, že už si nechce na hory brát čokoládu.

Je pro vás značka Regionální potravina prestižní?
Bereme to jako ocenění naší práce. Letos děláme uzeniny už deset let a zakládáme si na kvalitě a na tom, aby všechno bylo poctivé. Solíme jen kamennou nebo mořskou solí, maso porcujeme ručně. A třeba ani nedáváme velké peníze do reklamy, spíš si vychováváme spokojené zákazníky a věříme, že k nám pošlou další. Ano, říkáme, máme to drahé, ale dobré. Přijďte si nakoupit třeba jen na Vánoce.

Autor: Pavel Korelus

16.4.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Daniel Kolář z Plzně.

Vyhlídky na postup jsou příznivé, říká Daniel Kolář

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami

Plzeňský kraj - Tropické teploty dnes v Plzeňském i Karlovarském kraji vystřídají velmi silné bouřky.

Na Karlovarské se střetlo osobní auto s chodkyní. Žena v nemocnici zemřela

Plzeň - Kolem třinácté hodiny přecházela sedmasedmdesátiletá žena přechod pro chodce na tramvajovou zastávku U Družby. Na přechodu došlo k nešťastnému střetu mezi ní a osobním vozidlem Toyota Corolla.

Bartoloměj dnes rozezní zvony pro Barcelonu

Plzeň – V pátek před půl šestou hodinou večerní se Plzní ponese magický souzvuk všech pěti zvonů z věže katedrály sv. Bartoloměje na náměstí Republiky.

Plzeň očima Miroslava Valiny

Plzeň - Čtyřiapadesátiletý Miroslav Valina prožil dětství a část života v malé vesnici na Litoměřicku. Ve svých dvou letech prodělal infekční onemocnění, po kterém zůstal částečně ochrnutý. V dospívání ještě utrpěl úraz, od té doby je upoután na invalidní vozík.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení