„Čtvrtá třída je tak na hraně, kdy už se o sebe děti samy postarají. S družinou jsem proto ještě počítala," říká matka čtvrťačky z 26. základní školy na Borech, známé též jako Růžovka.

Dívka navíc ve škole navštěvuje zájmový kroužek, do jejíhož začátku jí po skončení vyučování zbývá ještě hodina. „Nelíbí se mi představa, že by se měla sama potulovat po Borech," říká matka. Situaci se bude snažit řešit na rodičovské schůzce.

Ředitelka školy Eva Švolbová oponuje tím, že se nachází v neřešitelné situaci. Kapacitu družiny prý z finančních důvodů navýšit nemůže. „Nároky některých rodičů jsou přehnané. Prioritou školy přece není hlídání dětí," říká ředitelka s tím, že děti, které čekají na kroužky, mohou najít útočiště ve třídě s dozorem, jež je pro děti otevřená při pauzách během odpoledního vyučování

Podobná situace je i v nedaleké 11. základní škole, přezdívané Šedivka. I zde mohou do družiny chodit nejvýše třeťáci. „Kapacitu družiny jsme navyšovali už v loňském roce. Jsme ale omezeni prostorem a víc už to není možné," říká ředitelka Vladimíra Holá, podle níž se škola alespoň snaží, aby dětem kroužky co nejvíce navazovaly na výuku.

Právě zápis do kroužků je podle Holé alternativou, již rodiče zvolili místo chybějící družiny. Ve volném čase si děti podle jejích slov mohou zajít na oběd.

Ředitel 25. základní školy ve Chválenické ulici na Slovanech Petr Pavel oponuje tím, že záleží pouze na vedení školy, jak se s nastálou situací vypořádá. „O navýšení kapacity školní družiny jsme Plzeňský kraj letos žádali už podruhé," říká Pavel s tím, že družina je bez omezení otevřena pro všechny žáky prvního stupně. Problémy nevidí ředitel školy ani v chybějících prostorách.

„Většina družin je umístěna ve třídách, kde se běžně vyučuje. Bylo by škoda jich nevyužít," vysvětluje Pavel s tím, že mzdy vychovatelek hradí kraj. Ten letos kvůli nárůstu žáků v prvních třídách o navýšení kapacity školních družin požádalo celkem 17 plzeňských škol.

Kromě družiny mohou na některých školách starší děti navštěvovat školní klub. Ten na 21. základní škole funguje už třetím rokem. Na rozdíl od družiny do něj děti chodí spíše nárazově. Třeba jen dva dny v týdnu, kdy ve škole následně navštěvují zájmový kroužek.
Zoufat si nemusejí ani rodiče dětí navštěvující slovanskou 21. základní školu. Zdejší družina totiž stále nabízí 40 volných míst.

„Přednostně je družina určená pro děti od první do páté třídy, ale navštěvuje ji i šesťák, který dojíždí," přibližuje ředitel Martin Prokop. Základka dětem zároveň nabízí možnost scházet se také v klubu, který je však otevřený jen několik dní v týdnu.