Zatímco před omezeními, která začala loni na jaře, se průměrná obsazenost pohybovala kolem 36 procent, během nich vzrostla na 59 až 62 procent. Nejvyšší obsazenosti dosáhl parkovací dům s kapacitou 447 míst letos v dubnu, v průměru 65 %.

A lidé, kteří sem začali jezdit víceméně z donucení, zde parkují i poté, co uzavírky v centru skončily. „V květnu 2015 byla obsazenost 58 procent a i v dalších měsících se drží nad 50 procenty. Je vidět, že se lidé naučili parkovací dům používat, že si na něj zvykli," uvedl náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Petr Náhlík, podle nějž pomohlo i snížení sazby za parkování.

„Je prokázáno, že ženy od využívání parkovacích domů odrazuje přítmí i to, že se jedná o uzavřené prostory, ze kterých mají respekt. Také muži preferují stání venku, neboť jsou pohodlnější, ale dobře se učí používat parkovací technologii," uvedl analytik společnosti Parking Plzeň Pavel Netolický. Podle něj jsou právě tohle důvody, proč lidem déle trvalo, než si lidé zvyknou v Rychtářce parkovat.

Ze statistik za první pololetí letošního roku vyplývá, že návštěvníci nejčastěji využívají Rychtářku pro stání do 30 minut, na dobu tří hodin nebo na hodinu. Jen minimum řidičů zde auto odstaví na dva dny a déle.