Kasační stížnost proti únorovému verdiktu soudu v Plzni podal jak kraj, tak společnost Plzeňská teplárenská, která je investorem stavby. Obě stížnosti skončily zamítnutím, zjistila ČTK z úřední desky. Odůvodnění zatím NSS nezpřístupnil, z výroku však vyplývá, že se ztotožnil s hodnocením krajského soudu.

Spalovna za více než dvě miliardy korun těsně před dokončením přišla o územní rozhodnutí i stavební povolení, a to právě kvůli riziku systémové podjatosti. Kraj totiž kontroverzní stavbu dlouhodobě prosazoval. Na možnou podjatost upozornily Děti Země. Ministerstvo pro místní rozvoj už v dubnu pověřilo novým rozhodnutím středočeský krajský úřad.

Plzeňská teplárenská je přesvědčená, že dokumentace stavby je v pořádku a že stavební povolení opět nabude účinnosti. "Pak budeme pokračovat ve stavbě podle původního harmonogramu," řekl v dubnu Tomáš Drápela, předseda představenstva a generální ředitel městské firmy. Pokud se nepodaří spalovnu zprovoznit do konce roku, vzniknou podle něj stamilionové škody.

Elektřina ze spalovny má totiž díky takzvaným zeleným bonusům dohodnuté vyšší výkupní ceny, které ale mohou podle zákona o podporovaných zdrojích získat jen zdroje uvedené do provozu do konce roku 2015. Ekonomika zařízení se zelenými bonusy počítá, stejně jako nízké poplatky za odpady pro Plzeňany.

Stavební povolení vydal úřad v Nýřanech. Krajský úřad byl druhou instancí, která platnost původně potvrdila. Verdiktem krajského soudu tak povolení pozbylo účinnost.

NSS nedávno zamítl také kasační stížnost Krajského úřadu Moravskoslezského kraje proti rozhodnutí, jež loni upozornilo na možnou systémovou podjatost karvinských úředníků v územním řízení o tamní spalovně. Krajský soud spatřoval možné ohrožení nezávislosti v tom, že město mělo od investora slíbenou stomilionovou kompenzaci za umístění stavby. Projekt je v současnosti zmrazený kvůli chybějícím penězům i dalším komplikacím.