V pátek byla v areálu na Borských polích slavnostně otevřena nová budova Fakulty aplikovaných věd a výzkumného centra za 553 milionů korun, v pondělí oficiálně zahájí provoz moderní knihovna se skupinovými i individuálními učebnami či relaxační zónou a kavárnou za 69 milionů korun.

„Pro Západočeskou univerzitu je to velmi významný okamžik," říká rektorka Ilona Mauritzová s tím, že stavby bylo možné realizovat díky dobrým projektům, jež umožnily čerpání evropských dotací. V kampusu na Borech také za 350 milionů korun probíhá výstavba budovy Regionálního inovačního centra elektrotechniky (RICE), jež je součástí fakulty elektrotechnické. Dokončena má být příští rok na jaře.

Změny v nejbližších letech ale čekají i fakulty sídlící v centru města. Do konce roku 2016 by měla být dokončena rekonstrukce druhé části budovy v Tylově ulici 59, bývalém ředitelství Škody holding, kterou univerzita vlastní od roku 2010. Nyní zde sídlí část Fakulty zdravotnických studií.

„Poté se sem z pronajaté budovy na náměstí Odboje v Bolevci přestěhuje druhá část Fakulty zdravotnických studií a Fakulta ekonomická ZČU," říká mluvčí ZČU Kamila Kvapilová. Studentům by zde měla být k dispozici studovna, kavárna, odpočinkové prostory a menza. Ta sem bude přemístěna z objektu v Kollárově ulici. Přesunem ekonomů se vyprázdní také budova v Husově ulici.

„Jednoznačně se jedná o změnu k lepšímu. Současná budova je památkově chráněná, zcela nevyhovující dnešním standardům. Studenti se mačkají na chodbách, chybí prostory, kam by si mohli mimo výuku sednout," přibližuje stávající stav děkan Fakulty ekonomické ZČU Miroslav Plevný. Na výuku ve větších posluchárnách nyní studenti přejíždějí do areálu na Borech. To se po přesunu změní.

„Univerzita prošla obrovským expanzivním rozvojem. Nyní bychom chtěli spíše investovat do moderního vybavení a žádné nové budovy už stavět nebudeme," říká Mauritzová. V plánu je i částečná oprava budov pedagogické a filozofické fakulty ve Veleslavínově a Sedláčkově ulici.

Co bude s opuštěnými budovami, zatím není jasné, což na červnovém zasedání akademického senátu kritizovala strategická komise. Už na jaře ZČU zcela vyklidila budovu v Jungmannově ulici, kde sídlila pedagogická fakulta a Galerie Ladislava Sutnara. Od akademického senátu a správní rady má vedení univerzity doporučení budovu prodat, nebo pronajmout.