Ze 300 Kčs v hotovosti se rozhodnutím komunistické vlády rázem stalo 60 Kčs, ostatní hotovost čekala ještě razantnější směna v poměru 1:50.

V Plzni navíc došlo k tomu, že Závody Vladimíra Iljiče Lenina, dnešní Škodovka, daly zaměstnancům výplaty ještě před reformou. Ze mzdy tak zbyla almužna.

Škodováky spolu s dalšími obyvateli žene vztek do ulic. Vše vrcholí srocením davu u radnice, obsazením rozhlasu, soudu. Demonstranti chtějí dokonce osvobodit politické vězně z Bor. Během dopoledne ovládnou město. Odpoledne vzpouru potlačí ozbrojenci. Následují už jen tresty.

Takzvané Plzeňské povstání stále zajímá řadu badatelů. Nejlákavější jsou rozhodně otazníky, které nad ním visí. Jeden z nich je i nad protestujícími Škodováky.

Kolik jich vlastně bylo? Jak se jmenovali? Kde pracovali a jaké tresty pro ně režim připravil? Vždyť aby se komunistům vzepřel pracující lid, to bylo přímo nemyslitelné.

Odpovědi nabízí třistaosmistránkový svazek označený heslem TAJNÉ. Už dvacet pět let neměl existovat. Teď vlastně náhodou spadl do klína plzeňskému publicistovi Zdeňku Roučkovi.

„Je to unikátní nález, který zaplní tohle bílé místo v plzeňské historii. Dodnes se totiž pořádně neví, co se vlastně ve Škodovce dělo," míní Roučka. „ V knize je nejen celkový počet zaměstnanců, kteří se do protestů zapojili. Jsou tam také jejich jména, výpovědi z jejich výslechů, udělované tresty a jejich odůvodnění. Nikdo si už asi nemyslel, že něco takového vůbec existuje," říká.

Objemný svazek se teď publicista chystá zpracovat a vydat o něm knihu. „To musím," dodává Roučka.

Více naleznete v rozhovoru, který vyšel v sobotním Deníku.