„Běží výběrové řízení," uvedl vedoucí magistrátního Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Aleš Průša.

Podle předpokladů by měla Panomera vyjít na čtyři a půl milionu korun. „Plzeňský kraj uvolní milion korun, zbytek doplatí město," konkretizoval Průša.

Kamera bude umístěna na hlavní tribuně a odtud pohlídá hlavně sektor hostujících fandů v rohu jižní tribuny.

„Není otáčivá, ale její výjimečnost spočívá v tom, že pokud si operátor přiblíží nějaké místo, tak kamera je stále schopna sledovat i dění v okolí," vysvětlil Průša.

V praxi to znamená, že pokud hostující příznivci začnou řádit a operátor speciální kameru nasměruje na úzkou skupinku, může si pak ze záznamu dohledat výtržnosti na jiném místě hostujícího sektoru. „Poté se spojí s pořadatelskou službou a ta buď výtržníka ze sektoru vytáhne hned a předá policii, nebo ho zadrží po zápase," dodal.

Možnost sledovat vše, co se v oblasti odehrálo, udělá čáru přes rozpočet výtržníkům, kteří si zahalí obličej šálou.

„Operátor si může zpětně vyhledat záznam, kdy fanoušek neměl obličej zakrytý," konstatoval Průša.

Petr Chvojka z vedení Viktorie uvedl, že Panomera bude střežit sektor hostů proto, že problémy tropí většinou cizí fandové. Před dvěma roky nechali po sobě spoušť sparťanští chuligáni. Vytrhali sedačky a rozřezali sítě dělící sektor od hřiště. 

Podle Průši na ostatní místa postačí stávající kamerový systém. Nevyloučil, že Panomera dohlédne až do kotle domácích. „Je schopna zabrat prostor 180 stupňů," podotkl.

Na českých stadionech podobné zařízení nebývá. Plzeňští se inspirovali kamerovým systémem v Německu. „Měli jsme možnost vidět, co kamera dokáže při nepřístojnostech na jednom z tamních stadionů," povídal Průša.

Bezpečnost na tuzemských stadionech se stala v uplynulé sezoně jedním z nejdiskutovanějších fotbalových témat. Šéfovi Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslavu Peltovi a ministerstvu vnitra s chuligány došla trpělivost po výtržnostech během zápasu Baníku Ostrava proti pražské Spartě. FAČR proto chce, aby na bezpečnost dohlédly speciální kamery se schopností rozpoznat jednotlivé obličeje. Kluby je mají mít od příští sezony. Asociace plánuje, že chuligánům zamezí vstup na stadion a chce udělat jejich databázi.

Plzeňská Viktoria bude prvním klubem používajícím kamerový systém Panomera.

„Chceme udávat trend nejen v rámci České republiky, ale i celé Evropy. Instalace systému Panomera, který nabízí nové možnosti kontroly, je toho důkazem," sdělil Chvojka.