V minulosti zdravotním sestrám stačila maturita. V roce 2004 se ale situace změnila. Aby mohly vykonávat svou profesi jako předtím a nestaly se asistentkami pracujícími pod odborným dohledem, musely si dodělat další vzdělání. Teď se rýsuje novela zákona, jež by měla dobu povinného studia zkrátit. Ředitelky oslovených zdravotnických škol v Plzeňském kraji novinku vítají. Jedním dechem ovšem doplňují, že nevědí, zda pouze tento krok nedostatek personálu v nemocnicích vyřeší.

Podle Ivany Křížové, která vede plzeňskou střední a vyšší odbornou školu zdravotnickou, hraje roli i finanční motivace a nutnost velkého pracovního nasazení. „Důležité je zvednout nástupní platy, aby studentky vůbec chtěly směřovat do praxe. Druhá věc jsou přesčasy. I když jsou mzdy v některých nemocnicích dobré, zahrnují mnoho hodin práce navíc. Od našich absolventek pak slýchám, že jsou vyčerpané a potřebují především volno," uvedla. Ročně plzeňskou školu opouští asi 60 lidí, 90 procent z nich se další tři roky vzdělává na vyšší odborné škole (VOŠ) nebo univerzitě.

Legislativní úprava by studium pro budoucí zdravotní sestry zkrátila na celkových pět let. Prakticky by to znamenalo, že po čtyřleté střední odborné zdravotnické škole by absolvent-kám stačil pouze jeden rok studia VOŠ oboru diplomovaná všeobecná sestra.

Výjimka by samozřejmě neplatila pro maturanty, kteří vyjdou z jiné než zdravotnické či tomuto oboru příbuzné školy. „Nový systém rozhodně vítám, ale já ani moje kolegyně zatím vůbec nevíme, jak bude nastavený. Zda studenti za jeden rok studia vyšší odborné školy vůbec stihnou projít všechny potřebné předměty," řekla ředitelka VOŠ, OA a SZŠ v Domažlicích Věra Prantlová. Ještě před rokem 2004, kdy došlo k zásadní transformaci, podle jejího názoru škola vychovávala plnohodnotné zdravotní sestry. „Potom se změnil i obsah středoškolského studia, takže ubylo odborných předmětů, které vyučovali lékaři, a naopak přibyly všeobecné předměty," sdělila. Doplnila, že v tuzemsku jsou nároky na vzdělání náročnější než třeba v Německu. U našich sousedů stačí zvládnout 200hodinový kurz.

Novelu zákona, již budou v nejbližší době schvalovat poslanci, oceňuje i ředitelka SZŠ, OA a VOŠ Klatovy Soňa Rabušicová: „Změna by se odrazila také na počtu ucha-zečů. Ještě před rokem 2004 se k nám hlásilo více zájemců. Pak jejich počet klesl, protože už po maturitě nemohli jít rovnou dělat práci, kterou chtěli."