A s krádežemi to nemají nijak těžké. Ukázal to test Deníku, jehož redaktoři vyzkoušeli, zda si jich při fingovaných krádežích kol všimne policie, nebo ji upozorní někdo z kolemjdoucích.

Výsledek? Během dvou dnů tohoto týdne snadno „ukradli" šest zaparkovaných uzamčených kol před zraky vesměs netečných kolemjdoucích. Až u sedmé krádeže spadla klec.

Test spočíval v tom, že jeden z reportérů vždy zaparkoval kolo na vytypovaném rušném místě, uzamkl ho řetězem a druhý novinář po chvíli přišel, řetěz přeštípl pákovými kleštěmi, s kolem popojel, naložil ho do auta a zmizel.

Kolem „zloděje" chodili lidé, dokonce i ostraha jednoho z obchodních domů, ale až na jedinou výjimku nikoho nenapadlo zeptat se, co to s nůžkami u kola dělá.

Samotná krádež vždy trvala zhruba minutu. Například u hypermarketu Kaufland pod rondelem za tu dobu prošlo kolem a krádež sledovalo několik desítek lidí.

Jeden ze starších kolemjdoucích se na chvíli pozastavil a povídá ženě, která šla vedle něho: „Hele, on asi krade kolo, neměli bychom zavolat policajty?" „Pojď a nepleť se do toho," dostalo se mu odpovědi od ženy. Nakonec je zřejmě zavolal. Jak si po skončení testu redakce u policie ověřila, během dvou dnů, kdy se test konal, dostala jedno jediné oznámení na zloděje kol právě u Kauflandu. „Z dalších míst nám nikdo nic neoznámil," řekla mluvčí policie Simona Čejková. Zvlášť nápadně přitom působil zloděj s velkými červenými pákovkami mezi lidmi v bílých pláštích ve Fakultní nemocnici na Lochotíně.

Kolo bylo uzamčené k zábradlí u pavilonu B. Tentokrát krádež trvala o něco déle. Ovšem ani tady nevzbudila žádné reakce. Ani ostraha u vjezdu do areálu nehnula brvou.

Úsměvná situace s hořkou příchutí pak nastala na hlavním vlakovém nádraží. „Zloděje" tam pečlivě sledovala prodavačka z jednoho krámku a také dva mladíci.

⋌Ti z toho mají evidentně povyražení, celému počínání se smějí, a dokonce si krádež natáčí na mobil. I od nadraží nakonec redaktor odjel na „kradeném" kole za absolutního nezájmu kolemjdoucích.

Podobná situace se opakuje u Tesca na Americké. Kolem „zloděje" proudí davy lidí, dokonce i zaměstnanec obchodního domu. Nikomu nepřijde divné, co u stojanu s koly dělá muž s pákovými kleštěmi. Nezajímá to ani ženu, která vybírá peníze za parkovné. Autu, kam redaktor hodil „kradené" kolo, ještě při odjezdu zamává.

Jako největší drzost pak redaktoři berou fakt, že uzamčené kolo seberou přímo před radnicí na náměstí Republiky.

Poslední místo redaktoři zvolili u autobusového nádraží v Husově ulici. Tam ale dochází k nečekanému scénáři.

Po zhruba půl minutě, kdy „zloděj" zdolává silný řetěz se za ním ozve: „Hele, to je tvoje kolo?" Za redaktorem stojí jeden z taxikářů. „Zaparkoval ho sem někdo jinej. Ty ne! Mám zavolat policajty?" Ani nečekal na odpověď, volal kolegu a vytáčeli číslo policie.

Člověk ochotný zabránit krádeži se tak nakonec přece jen našel, celkové skóre 6:1 ale zůstalo i tak výrazně ve prospěch zlodějů.

Kde jsme "kradli"

na parkovišti u Kauflandu
v areálu FN Lochotín
u hlavního vlakového nádraží
u Teska na Americké třídě
před slovanským bazénem
na náměstí Republiky
u autobusového nádraží