Šestnáct bytových jednotek různých kategorií vzniká v současné době v obci Úherce. Náklady na výstavbu bytovky činí 16,5 milionu korun. 10 milionů se obci podařilo získat prostřednictvím dotace z ministerstva pro místní rozvoj.

„V říjnu by stavba měla být dokončena, takže předpokládáme, že by se tam noví nájemnící měli do Vánoc nastěhovat,“ uvedl starosta Úherců Miroslav Píšek. Do nové bytovky se přednostně nastěhuje šest rodin z obecního domu zvaného Parlament. Ten je totiž v dezolátním stavu.

„Budova Parlamentu bude zbouraná a pak vznikne úplně nový bytový dům s patnácti byty. Ve spodní části by měla být obecní knihovna a služby,“ vysvětlil úherecký starosta s tím, že letos obec připraví projekt a následně se pokusí získat dotaci.

O bydlení v obci je podle slov starosty obrovský zájem. „V současné době evidujeme dvaatřicet žádostí,“ upřesnil počet zájemců Píšek.

Kolik zaplatí občané za nájem v bytech, v tuto chvíli není ještě jasné. „O tom rozhodne zastupitelstvo obce. Každopádně naší představou je, že budou upřednostňovány žádosti místních mladých lidí,“ dodal starosta.

Výstavba bytů v Úhercích

V první fázi vznikne: 16 bytů
Náklady: 16,5 milionu korun
Získaná dotace: 10 milionů
Dokončení stavby: říjen 2007
Nastěhování nájemníků: prosinec 2007
Výše nájemného: zatím není upřesněna
Nájemníci: Upřednostněni budou obyvatelé Parlamentu a místní mladí lidé
V další etapě bude následovat demolice obecního domu zvaný Parlament, který je v havarijním stavu . Místo něj bude postaven další nový dům s 15 byty.