Krátce po půl čtvrté odpoledne autobus přivezl fotbalisty Fenerbahce z pražského letiště k hotelu Angelo v centru Plzně. Sehnat některého z Turků alespoň na krátký rozhovor nebylo možné, protože manažer týmu rázně odmítl komunikaci s českými i tureckými novináři.

Na první pohled bylo vidět, že někteří hráči Istanbulu předpokládali, že v Čechách vládne tuhá zima. Pár fotbalistů hostujícího mužstva se z autobusu do hotelu trousilo s kulichy na hlavě. Příjemné jarní počasí zaskočilo i tureckého novináře. „Myslel jsem, že u vás bude sníh," divil se.

Turci se nemusí mrazivého počasí obávat. Ve čtvrtek večer se teplota vyšplhá na jeden stupeň Celsia.

Přijede přes osm set Turků

Fotbalisty Fenerbahce ve středu čekal nabitý program. Od půl sedmé večer odpovídali na dotazy novinářů na tiskové konferenci a poté vyběhli na trávník Doosan Areny k předzápasovému tréninku. Čtvrteční utkání osmifinále Evropské ligy přitahuje nejen turecké novináře, ale také fanoušky istanbulského klubu. Podle informací policie jich dorazí 827, mezi nimi jsou zhruba dvě stovky partnerů klubu, kteří dostanou sedadla na hlavní tribuně. Ostatní budou zápas sledovat ze sektoru pro hostující fanoušky na jižní tribuně. Mezi příznivci Istanbulu zavládl o lístky na první zápas zájem. Přímo na stadionu totiž mohou být jen na mač v Plzni.

To, že jsou fandové Fenerbahce na zápas natěšení svědčí i to, že v ulicích Plzně byli vidět už ve středu. „Přijelo třicet fanoušků, ubytovali se a zatím nejsou žádné problémy," informovala policejní mluvčí Markéta Fialová s tím, že zatím nemá bližší informace o příjezdu ostatních fanoušků.

Část příznivců přijela už ve středu

Fandové tureckého vicemistra jsou pověstní tím, že na tribunách umí rozpoutat peklo. Policisté proto zápas označili za vysoce rizikový. „Posílené hlídky dohlížely na pořádek v centru města již během dneška," řekla ve středu Fialová.

V průběhu čtvrtka policie nasadí do terénu pořádkovou jednotku, antikonfliktní tým, hlídky na koních a nad stadionem bude kroužit policejní vrtulník.

Také fotbalová Viktoria se snaží zabránit možným výtržnostem, klub proto navýšil počet pořadatelů. „Spolupracujeme s městskou i republikovou policií. S bezpečnostními opatřeními pomáhá Fenerbahce, bezpečnostní manažer české fotbalové asociace Martin Synecký a na zápas přijede turecký velvyslanec a bezpečnostní komisař UEFA," sdělil mluvčí Pavel Pillár