Zastupitelé měli schválit rozdělení peněz z hazardu – tak jak je předložily jednotlivé komise a výbory. „Chápu, že žádostí je asi 300 a peněz není tolik, ale měli bychom upřednostnit ty organizace, které si nemohou peníze sehnat jinde a kde peníze pomáhají hendikepovaným,“ říkal opoziční zastupitel Pavel Stelzer (bez PP). Vadilo mu zejména to, že Ladislav Kincl, který v Plzni pořádá Plzeňské ohýnky, dostal plných 350 tisíc korun, zatímco Tyfloservisu, který pomáhá lidem s vadami zraku, navrhla komise pouze deset tisíc korun. Žádal přitom o trojnásobek. Proto přišel s návrhem přihodit mu 20 tisíc Kč právě na úkor ohňostrojů. „Tak holt bude o pár dělbuchů míň,“ poznamenal Stelzer.

Proti tomu se ohradil zejména zastupitel Stanislav Kopáček (ODS). „Jsem ochotný dorovnat Tyfloservisu částku z rezervy, ale návrh nepodpořím v případě, že se sáhne na peníze pro Plzeňské ohýnky,“ prohlásil. Poté, co úředníci potvrdili, že v rezervě 20 tisíc pro Tyfloservis zbývá, mu je zastupitelé přiklepli.

Opozici vadil také štědrý příspěvek na další výzkum Pavla Prunnera v oblasti gamblerství. Z 350 tisíc Kč, které bezpečnostní komise rozděluje, šlo totiž na projekt profesora právnické fakulty 200 tisíc korun. „Už jsme se pozastavovali nad jeho prvním výzkumem, který jsem dodnes nepochopil. Nevím, proč má obvod suplovat roli univerzity. Ta by měla rozhodnout o hodnotě jeho práce a případně ji zaplatit,“ argumentoval topkař Ondřej Ženíšek. Prunnera, který dělal v minulosti různé analýzy i pro dopravní podniky, se zastala předsedkyně bezpečnostní komise Jaroslava Hessová s tím, že jeho čtyřletý průzkum je důležitý. „Už dříve se ukázalo, že úplný zákaz hazardu nikam nevede,“ řekla.

Topkaři kritizovali také způsob práce komisí. „Víme, že je to fraška, že se sejde předkomise, ta se domluví a je to. To raději komise úplně zrušme, je to jen plýtvání penězi,“ míní Ženíšek. Stanislav Kopáček pak upozornil, že kdyby se koalice nedomluvila, byla by ´za vořechy´.