Společnost Plzeňské služby se pustila do války o správcovství bytů v Plzni.

Poté, co tato městská firma vloni neuspěla v tendru na správcovství asi šesti tisíc městských bytů, rozhodla se vydat se k nim oklikou. Koupila totiž plzeňskou pobočku společnosti Ikon, a začne tak spravovat si 2500 privátních bytů zejména v Doubravce. Podle neoficiálních informací už navíc jedná o nákupu další firmy, Plzeňského servisu.

„Pokud budou na prodej i další společnosti, budeme o jejich nákupu uvažovat,“ řekl předseda představenstva Plzeňských služeb a radní Petr Rund (ODS). Odmítl ale tvrzení, že jde o cílenou strategii, na jejímž konci bude ovládnutí všech bytů ve městě. „Zatím přebíráme byty od Ikonu,“ řekl Rund s tím, že klientů se změna majitele vůbec nedotkne. „Nehodláme zdražovat služby, měnit adresy nebo zaměstnance. Lidé mohou počítat se stejnými službami jako dosud,“ potvrdil Rund.

Pikantní na transakci je, že Plzeňské služby usilovaly už vloni o správcovství městských bytů, ve výběrovém řízení je ale předběhla soukromá společnost Byt–Real. Radnici nabídla o padesátihaléř nižší částku než tehdejší Plzeňská distribuce tepla, a městská rada jí správcovství bytů přiklepla. Byt–Real poté městské byty převzal. Současný postup Plzeňských služeb nechce ředitel Byt–Realu Zdeněk Mužík komentovat. „Přeju jim, ať se jim daří,“ ubezpečil nás.

Rund se netají tím, že s Plzeňskými službami má další plány. Ve vedení města chce například prosadit, aby se společnost stala novým správcem parkovacích automatů ve městě. Tuto činnost má nyní na starost Správa veřejného statku a pod jejím vedením výnosy z parkování stále klesají. „Platí jen asi každý desátý řidič a přicházíme asi o padesát milionů korun ročně,“ argumentuje Rund. Je přesvědčen o tom, že peníze z parkovacích automatů by se měly do parkování v centru vracet a nevyloučil ani možnost, že by Plzeňské služby mohly v budoucnu stavět plánované parkovací domy.