Poblíž obytné zóny na okraji města totiž sídlí sklad pohonných hmot společnosti Čepro, který je řadě místních trnem v oku. Když v roce 2008 přišlo Čepro se záměrem rozšířit areál o šest nových nadzemních nádrží, zvedl se silný odpor. Kategoricky proti byli i zastupitelé a společnost nakonec plány ze stolu smetla.

Teď je o Čepru znovu slyšet. Město reaguje na aktuální dění ve světě i na to, že v České republice platí první stupeň ohrožení terorismem. Chce ochránit své obyvatele, kdyby ve skladu došlo k něčemu neočekávanému, a požádalo Plzeňský kraj o dotaci.

Radní žádost vyslyšeli. „Město Třemošná obdrží dotaci ve výši jednoho milionu korun za účelem vybudování místního informačního systému k varování obyvatelstva o hrozícím nebezpečí v okolí skladu," uvedla mluvčí Krajského úřadu Eva Mertlová s tím, že poskytnutí dotace musí ještě posvětit krajští zastupitelé. Třemošenský starosta Jaromír Zeithaml řekl, že ke krajskému milionu město přidá druhý z vlastního rozpočtu.

Informační systém bude fungovat na principu veřejného rozhlasu. „Po celém městě, nejen v okolí skladu, ale také v Záluží, rozmístíme reproduktory. Ústředna bude na městském úřadu, odkud se bude vysílat. V případě nějakého nebezpečí budeme moci obyvatelům okamžitě vysvětlit, co se stalo, a především je také instruovat, jak mají postupovat například při vyhlášení evakuace," vysvětlil Jaromír Zeithaml.

Samozřejmě to neznamená, že by se v současné době na informování obyvatel Třemošné nemyslelo.

Jaký by byl postup v případě nebezpečí, popsala Lenka Svobodová z úseku komunikace a marketingu Čepra. „V případě vzniku havárie v areálu podniku ČEPRO, a. s. má společnost vlastní interní systém hlášení, který navazuje na Integrovaný záchranný systém v Plzeňském kraji. Informování obyvatelstva v zóně havarijního plánování je pak zajištěno cestou operačního střediska Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje a města Třemošná prostřednictvím místního systému varování a vyrozumění obyvatelstva," sdělila Deníku.

Oslovení obyvatelé Třemošné nový informační systém uvítají. „Je to strašák, málokdo je rád, že tady ten sklad stojí. Nechci ani pomyslet, jak by to mohlo dopadnout, kdyby se tu něco stalo," svěřila se jedna z místních žen.

Sklady ČEPRO
• Čepro, a. s. provozuje 17 skladů, jež tvoří nadzemní a podzemní zásobníky, manipulační nádrže, technologické rozvody, kotelny, administrativní budovy, hasičské zbrojnice, laboratoře…
• Návštěvníky oficiálního webu společnost ujišťuje: „Sklady se často nacházejí v blízkosti měst a obcí, proto je naší prioritou zajištění maximální bezpečnosti. Součástí skladu jsou chemické čistírny odpadních vod, všechny zásobníky skladující benziny jsou povinně vybaveny rekuperační jednotkou par. Pravidelně konaná cvičení hasičských jednotek dokazují připravenost naší společnosti na případné krizové situace.
zdroj: www.ceproas.cz